Despre doctori (și) plagiatori

Mno bun, din nou e pusă pe tapet problema plagiatului și plagiatorilor, cu aceleași rezultate scârboase. Tot mi-a stat pe limbă și pe degete să scriu materialul ăsta, așa că luați aminte la el.


În cazul politicienilor, generalilor, pușcăriașilor, problema se pune greșit: ei nu au plagiat, cui au cumpărat lucrări gata scrise (cu sau fără știrea autorilor) sau au comandat lucrări, scrise la comandă de studenței sau masterănzei pe la diverși profesorași, care și-au luat niște bănuți pentru asta.


Atunci când ești mare politician, eventual și cu grade și atribuții prin ceva servicii, și mai faci și niște anișori de pârnaie fiindcă ai învățat adunarea și înmulțirea, dar nu și împărțirea, nu ai vreme și nervi să iei cărți, unele în limbi străine pe care nu le cunoști, să te apuci să copiezi texte și pagini întregi, nu ai cum. Viața publică e trepidantă – emisiuni teve, interviuri, ședințe de partid, parlament, mafie, deplasări în teritoriu, în vacanțe, la Bruxelles, la amante/amanți, ciorbe luxoase de burți făcute prin parlament.


Așa că plagiatorii noștri nu sunt de fapt plagiatori, ei ar putea fi doar încadrați la infracțiuni de fals și uz de fals, sau poate și alte cele. oricum, și dacă plagiezi, cu greu poți scrie câteva cărți – științifice !! – într-un an, sau să îți iei, ca primarul soț al primăriței de capitală, câteva masterate și doctorate în doi-trei ani. Despre coordonatorii oficiali ai acestor lucrări nu se poate spune decât că sunt niște jeguri și gunoaie nevertebrate, indiferent că sunt mari (foști) profesori universitari sau înalte fețe bisericești.


Problema se pune însă atunci când plagiatorii adevărați apar în spațiul public cu articolașe, masterașe, doctorașe plagiate, în timp ce lucrează ca asistenți universitari, cercetători, asistenți de cercetare, profesori universitari, în universități, institute de cercetare, redacții de reviste de istorie. (Da, pe alea de istorie le cunosc mai bine, nu știu cum e în alte domenii, dar bănuiesc că e cam la fel). 

 

Fără nici o urmă de jenă, acești impostori copiază lejer din cărți scrise de adevărați specialiști, pe care le și enumeră la sfârșitul articolelor etc, de parcă te invită să le verifici furtul penibil. Nu contează că sunt articole științifice (câte/dacă au), sau articolașe de toată jena în reviste de popularizare. Unii chiar îi prindem cu plagiatu’, fiindcă citim și cărțile alea.

 

Câtă coloană vertebrală poți să ai, să te apuci să copiezi aproape textual un alt material, pe care să îți pui tu semnătura? Inclusiv citatele și expresiile din materialul din care ai copiat, cu nonșalanța unui rahat înghețat în ploaie? Asta, în timp ce te dai mare specialist și cercetător, profesor și formator, autor prolific și plătit bine de la bugetul de stat, poate chiar și de la ceva privat? În timp ce poate și doctoratul ți l-ai luat pe plagiat, slujba pe pile, nu aduci nimic nou în cercetarea ta și ții locul unor care poate chiar ar face treabă foarte bună în domeniul ăla.

 

Ar fi fain să fie verificate doctoratele, masteratele, lucrările, articolele celor care sunt prin universități și institute de cercetare, a celor care se ocupă de reviste științifice etc. Atunci ar rămâne multe locuri libere în toate aceste instituții, în cazul în care s-ar aplica legea cu privire la furtul intelectual, fals și uz de fals.

 

Dar, din păcate, trăim în România, unde capra cea râioasă umblă cu coada pe sus, la fel ca doctorii analfabeți cu girofar…

Advertisements

3 responses to “Despre doctori (și) plagiatori

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Veteres Milites

Reconstituire Istorică

Hide&Seek

the good things in life

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

Johnny Shumate

Illustration

Ovidiupecican's Blog

imago mundi & speculum historiale

Tartor Ocular

...citește și dă mai departe...

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Velico Dacus

...citește și dă mai departe...

Romania lu' Omarlupino

despre Romania lu' Omarlupino

Cosmin Giurgiu

Photography by Phantom

%d bloggers like this: