Eliade despre stinga si dreapta, in 1934…

Text scris de Mircea Eliade în anul 1934 –

 

Contra dreptei și contra stângii


“Acum vreo câțiva ani erau la modã criticile aduse stângii marxiste și a întregii sale ideologii, pe un motiv foarte simplu si, în fond, foarte cuminte: stânga marxistã și comunismul în spețã, reprezintã o ideologie împrumutatã, calchiatã dupã modele strãine (apusene sau rusesti). Ca urmare este o maimuțãrealã de copii bine intenționați, care au citit pânã la surmenare pe Marx si Lenin, alãturi de o propagandã subversivã a Marelui Sanctuar de la Moscova, și de o luptã de clasã de ridicolã importanțã socialã, a unui grup de marxiști autohtoni semidocți și fãrã nici o înțelegere pentru realitãțile de aici. Așa se spunea acum câțiva ani, când se încerca înfiriparea unei ideologii strãine, marxiste, la noi în țarã.

De vreun an încoace, se încearcã introducerea altei ideologii strãine, poate mai primejdioasã ca cea dintâi: ideologia fascisto-hitleristã, bazatã pe lupta de rasã și de religie, pe șovinism fãrã omenie și pe un patriotism ridicol.

Istoria acestei ideologii de dreapta se cunoaște. Ce a încercat ea și cum a rãtãcit ea mințile cu maimuțãreala hitleristã, nu mai e nevoie sã repetãm; o știe toatã lumea, și în gazeta acesta s-a vorbit adesea de ea.

Românii au avut acest destin funest al împrumuturilor strãine cu orice preț. Nu e vorba de culturã, aici, pentru cã valorile culturale, oricât ar fi ele de etnice, au întotdeauna o esențã universalã. Nu e vorba, de asemenea, de împrumuturi materiale; pentru cã progresul nu poate începe fãrã bani, și o țarã bogatã nu este întotdeauna în lipsã de bani. Mã gândesc însã la împrumuturile de doctrinã politicã, la copia ideologiei politice a altor țãri. Doctrina noastrã politicã trebuie sã iasã din chiar realitãțile noastre românești.

Totuși, dupã cum se știe, de la originile statului nostru modern, doctrina politicã a fost întotdeauna împrumutatã. Ce sã mai vorbim de groaznicele doctrine bãgate cu de-a sila în mintea surtucarilor noștri, de la bonjurism și liberalism pânã la sindicalism și “Cultul Patriei”? Sã ne oprim numai la ultima dintre aceste bâlbâieli în stil mare; la “dreapta” și la “stânga” noastrã.

Am vãzut cã existã “dreaptã” și “stângã” în Apus – am inventat și noi una. Sã avem și noi “dreapta” noastrã! Sã avem și noi “stânga” noastrã! În fond, ce avem noi de-a face – cu nevoile neamului nostru – cu asemenea scheme apusene?! Pentru noi, pentru istoria și realitãțile noastre de azi, existã numai douã drumuri: înainte și înapoi, revoluție sau reacțiune. Sã nu se confunde “stânga” cu revoluția și “dreapta” cu reacțiunea, sã nu se confunde realitãți cu formule, fenomene organice cu ideologii abstracte. Stânga poate fi tot atât de reacționarã ca și dreapta – și vice-versa.

Ce cãutãm noi la dreapta sau la stânga, n-am înțeles niciodatã. Cum putem noi imita hitlerismul care persecutã creștinãtatea sau comunismul care incendiazã catedralele (vezi telegramele de la Paris de acum douã zile) – îmi stã mintea în loc, dar nu înțeleg. Huligani și barbari sunt și comuniștii incendiatori de biserici – ca și fasciștii prigonitori ai evreilor. Și unii și alții calcã în picioare omenia, credința intimã pe care e liber s-o aibã fiecare individ. Și unii și alții se rãscoalã teluric contra sâmburelui dumnezeiesc din fiecare om, contra credinței și omeniei lui.

Priviți dreapta: oameni decapitați în Germania, gânditori prigoniți în Italia, preoți creștini schingiuiți în Germania, evrei expulzați. Priviți stânga: preoți creștini puși la zid în Rusia, libertatea de gândire pedepsitã cu moartea, huliganismul comuniștilor de la Paris, acei bravi comuniști francezi, care militeazã pentru un înalt ideal umanitar și-și inaugureazã Evul incendiind catedralele. Frumos ideal! Frumoase perspective!

Amintiți-vã cazul Spaniei. Dupã odioasa dictaturã a imbecilului Primo de Rivera – autor al atâtor crime politice, care a expulzat pe Miguel de Unamuno – vine revoluția “de stânga”, cu catedrale incendiate, cu preoți schingiuiți, cu cãlugãrițe violate. Parcã n-ar mai exista omenie. Parcã o mahala de bieți ovrei copleșitã de necazuri – sau o mãnãstire de maici ar fi capul rãutãților.

Și totuși, oameni inteligenți se încãpãțâneazã sã introducã aceastã țarã blândã în Codul Bunului Cãlãu hitlerist sau Codul Bestiei Roșii marxist. Nu, domnilor, nu vã lãsați pãcãliți de vorbe. Tot atâta sânge nevinovat se va vãrsa pe strãzi, fie cã “puterea” va fi cuceritã de “stânga”, fie de “dreapta”. Vom vedea bãtrâni cu capetele sparte, oameni puși la zid și femei necinstite – și într-un caz, și în celãlalt. Și ne vom trezi mai pãcãtoși, mai îngreunați de viața aceasta tristã – și în dimineața steagului roșu, ca și în dimineața cãmãșilor verzi. Este aceeași barbarie în amândouã pãrțile. Aceeași dictaturã a brutei, a imbecilului, si a incompetentului – și în Rusia, și în Germania.

Cine simte înapoia lui Istoria, cine simte Dacii loiali și modestia voievozilor și dârzenia rãzeșilor, cine simte cã pe acest pãmânt românesc s-a vãrsat atâta sânge numai pentru a pãstra neștirbitã omenia – și în care cauzã am pierdut cultura și civilizația, în veacuri de luptã – acela nu-și poate uita mintea nici la stânga, nici la dreapta. Pentru acela, existã numai un drum: înainte.”

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Veteres Milites

Reconstituire Istorică

Hide&Seek

the good things in life

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

Johnny Shumate

Illustration

Ovidiupecican's Blog

imago mundi & speculum historiale

Tartor Ocular

...citește și dă mai departe...

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Velico Dacus

...citește și dă mai departe...

Romania lu' Omarlupino

despre Romania lu' Omarlupino

Cosmin Giurgiu

Photography by Phantom

%d bloggers like this: