…putina cultura…azi, Max Frisch…

Invenția de a fi ghinionist este una din cele mai răspîndite, căci este comodă.

 

Există prea puține femei a căror conversație să mă intereseze, dacă nu mă interesează și femeia într-o anumită măsură.

 

Cîteodată mi se pare că orice carte, în măsura în care nu se ocupă de împiedicarea războiului, de construirea unei societăți mai bune și așa mai departe, este fără sens, inutilă, iresponsabilă, plictisitoare, nu merită să fie citită, inadmisibilă. Nu este timpul povestirilor la perosana întîi. Și totuși, viața omenească se împlinește sau eșuează prin fiecare eu, și nu în alt fel.

 

…somnul este cea mai îndepărtată țară care există…

 

Doar cel care nu este în acord cu lumea are nevoie de ordine, pentru a se salva.

 

Nu există pereche care cel tîrziu la divorț să nu descopere că problema financiară între bărbat și femeie nu a fost rezolvată niciodată, și care să nu se războiască din cauza asta. Nu mă refer la perechea fericită care are prea puțini bani; problema financiară între bărbat și femeie începe abia atunci cînd fiecare în parte cîștigă suficient pentru el însuși, deci suficient pentru amîndoi, la aceasta mă refer. Încercări de-a ține casă comună, fiecare dă și ia la fel, au fost făcute, ele dau însă greș din cauza societății de azi, care, începînd cu cel care primește bacșiș și pînă la stat, continuă să se adreseze domnului…

 

Nu pot să suport ca femeia să fie nevoită, la fel ca bărbatul, să apeleze mereu la portmoneu.

 

De ce să hotărască numai bărbatul asupra luxului? Fiecare simțim nevoia de lux în alt moment, iar unul din cei doi trebuie să cedeze.

 

…cine se lasă întreținut trebuie să se subordoneze.

 

…catolicul are la dispoziție spovedania pentru a se ușura de un secret, formidabilă instituție. Îngenunchează și se leapădă de jurămîntul de tăcere, fără să se dea pe mîna oamenilor, iar apoi se ridică, își reia rolul printre oameni, eliberat de blestemata dorință de a fi recunoscut de oameni.

 

De ce oare bărbații, atunci cînd sînt îndrăgostiți, arată mai degrabă ca niște tîmpiți?

 

Ce-am învățat la teatru: un actor, în rolul unui șchiop, nu trebuie să șchiopăteze la fiecare pas. E de ajuns să șchiopăteze la momentul potrivit. Cu cît mai puțin, cu atît mai credibil. Totul e să știi să alegi momentul potrivit. Dacă șchiopătează cînd se știe observat, va da impresia de fățărnicie. Dacă șchiopătează mereu, vom uita că șchiopătează. Dar dacă din cînd în cînd se preface că n-ar șchiopăta deloc și ar șchiopăta doar atunci cînd ar fi singur, îl vom crede. Asta să ne fie de învățătură. Un picior de lemn, în realitate, șchiopătează mereu, dar noi nu-l vom observa mereu, iar arta disimulării trebuie să transmită doar atît: momentele surpriză, nimic altceva. Amintindu-ne deodată că omul acela șchiopătează, ne simțim rușinați că am uitat de răul său și, rușinîndu-ne, vom fi atît de convinși încît, mult timp, cel ce se preface nu va mai fi nevoit să șchiopăteze; are și el dreptul să se facă comod.

 

Poate că și căsnicia este doar o chestiune de tact.

 

…unei femei n-ai voie să-i dai sfaturi practice, o jignești doar și nu schimbi nimic. Ce e de făcut? Un bărbat care observă la femeia pe care o iubește lipsa unei anumite îndemînări dă dovadă de lipsă de afecțiune, de aceea nu există decît o singură ieșire: să vadă în aceasta tocmai șarmul ei, deși nu e mare lucru.

 

Viața cea de toate zilele nu este suportabilă decît grație minunilor.

 

…trupul este nevinovat, trupul este sexul, chipul în schimb este persoana…

 

Experiența nu-ți dă decît o idee, numai și numai o idee, experiența nu-mi spune ce va urma, ea reduce doar așteptarea, curiozitatea.

 

Omenirea pare a fi o familie din clipa în care devii o pereche; toți ceilalți se cunosc într-un fel sau altul, și doar perechea, ce se desprinde din îmbrățișare, nu se cunoaște încă din afară; încă mai surîdeți, căci nimeni din cei ce vă cunosc nu bănuiește nimic; încă vă mai mișcați fără să atingeți pămîntul. Cît timp? Cercul se strînge cu fiecare nou venit; orice vis se macină.

 

Tăcerea este mai igienică.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Veteres Milites

Reconstituire Istorică

Hide&Seek

the good things in life

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

Johnny Shumate

Illustration

Ovidiupecican's Blog

imago mundi & speculum historiale

Tartor Ocular

...citește și dă mai departe...

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Velico Dacus

...citește și dă mai departe...

Romania lu' Omarlupino

despre Romania lu' Omarlupino

Cosmin Giurgiu

Photography by Phantom

%d bloggers like this: