…putina cultura…azi, Graham Greene (partea a 2-a)…

Nu te poţi bizui pe un barman să nu trăncănească în faţa muşteriilor săi. E ca un soţ care nu-şi poate ţine gura în faţa nevesti-si.

Viaţa adultă trece drept vîrsta înţelepciunii. Dar e inexact. Cînd ai un copil, eşti condamnat să rămîi toată viaţa părinte. Copiii te părăsesc, dar tu nu-i poţi părăsi pe ei.

…în timp ce urinez, am obiceiul să număr şi apoi să notez cît a durat, indicînd ziua şi ora. Ţi-ai dat vreodată seama că risipim mai mult de-o zi întreagă pe an, pentru urinat ?

…viaţa omului e influenţată de cărţi în mai mare măsură decît de semenii săi: din cărţi aflăm indirect despre iubire şi despre suferinţă.

Poate că bunul simţ este o tristă compensaţie, pe care învăţăm să îl preţuim ca pe o răsplată pentru faptele noastre bune.

Gîndeşte-te ce viaţă îngrozitoare ajung să ducă două fiinţe sensibile: amîndouă suferă, se tem să vorbească şi să acţioneze, se tem să nu-şi facă vreun rău. Viaţa poate fi suportabilă doar cînd suferă numai unul singur. E uşor să te acomodezi cu propria-ţi suferinţă, dar nu şi cu suferinţa altuia.

…violenţa fizică, întocmai ca tratamentul dentar, e rareori atît de cumplită cum ne temem c-ar putea să fie.

Cînd cauţi adevărul, şampania e mai eficace decît orice detector de minciuni. Ea îl încurajează pe om să fie expansiv, ba chiar nepăsător în îndrăzneală, pe cînd detectoarele de minciuni te îmbie doar să minţi şi mai abitir.

Scepticismul e o predispoziţie pe care catolicul o are încă din născare.

Colaborarea e întotdeauna un expedient temporar.

De fapt, nutresc un sentiment de simpatie pentru şobolani. Viitorul lumii le aparţine. Dumnezeu, aşa cum mi-l imaginez eu, a creat o serie de posibilităţi pentru cazul cînd vreunul din prototipurile lui ar da greş – acesta este şi sensul evoluţiei. O specie supravieţuieşte, alta se stinge.

Şobolanii sînt nişte fiinţe dotate cu o inteligenţă superioară. Ori de cîte ori vrem să descoperim ceva nou în corpul omenesc, experimentăm pe şobolani. Şobolanii ne-au luat-o oricum înainte într-o privinţă: ei trăiesc sub pămînt, pe cînd noi am început să trăim sub pămînt abia în timpul ultimului război. Şobolanii au înţeles încă de acum cîteva mii de ani pericolul existenţei în aer liber. În ziua cînd va exploda bomba atomică, şobolanii vor supravieţui. Ce privelişte admirabilă va fi pentru ei lumea pustie! Deşi eu sper că vor fi îndeajuns de înţeleţi să rămînă sub pămînt…Îi şi văd evoluînd foarte rapid. Sper că nu vor repeta greşeala noastră, născocind roata.

Unui laş îi spunem că-i un şobolan, deşi nu şobolanii, ci noi înşine sîntem laşi. Ni-e frică de ei.

…într-un război modern, bătrînii citesc listele de morţi cu oarecare satisfacţie: s-ar putea să supravieţuiască mai mult decît propriii lor nepoţi.

Pe vremuri am avut o dantură excelentă. O dantură de aur, lucrată de un mare meşter. E singurul gen de bijuterie pe care o femeie îl poate aprecia la un bărbat. Femeilor le place să-şi lipească buzele, de aur.

E mult mai uşor să copiezi ceva lipsit de sens.

Un dormitor lipsit de o fotografie denotă mai întotdeauna un locatar lipsit de inimă: omul simte nevoie prezenţei altora înainte de a adormi, aşa cum în copilărie unii nu pot adormi fără să se ştie vegheaţi de cei patru apostoli.

Orice catolic ştie că o legendă – cînd crezi în ea – are acelaşi efect şi aceeaşi valoare ca şi adevărul. Gîndeşte-te la cultul sfinţilor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Veteres Milites

Reconstituire Istorică

Hide&Seek

the good things in life

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

Johnny Shumate

Illustration

Ovidiupecican's Blog

imago mundi & speculum historiale

Tartor Ocular

...citește și dă mai departe...

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Velico Dacus

...citește și dă mai departe...

Romania lu' Omarlupino

despre Romania lu' Omarlupino

Cosmin Giurgiu

Photography by Phantom

%d bloggers like this: