…un soi de necrolog…

Zilele trecute aflam cu tristeţe că una dintre puţinele reviste de istorie din România a dat faliment. De fapt, nu e nimic ieşit din comun, să dispară presa cu profil cultural, mai ales cea care este orientată înspre popularizare. Mai ales dacă această popularizare este de bună calitate. Într-o ţară în care se dau bani cu nemiluita pentru construcţia de biserici, iar în acelaşi timp se închid spitale, şcoli, instituţii de cultură, dispariţia revistei „Istorie şi civilizaţie” este doar o minoră victimă colaterală a manelizării patriei noastre mioritice.

Nu ştiu dacă „Magazin istoric” mai apare, respectiva revistă nu m-a atras niciodată, nici prin aspect, nici prin conţinut. Despre Revista de Istorie Militară nu au auzit foarte mulţi, apare în tiraj mic. Alte reviste de istorie nu cunosc să existe pe piaţă, în afară de celebra „Historia”, unde, în proporţie covîrşitoare, „articolele” sînt scrise de indivizi care se dau a fi „ziarişti”, fiind scrise în purul stil gazetăresc de duzină postdecembrist, în căutarea senzaţionalului pseudo-ştiinţific. Am renunţat de mult să mai cumpăr revista respectivă, fiindcă la un moment dat era pur şi simplu bătaie de joc la adresa cititorilor. Am fost plăcut surprins să observ că, în ultima vreme, respectiva publicaţie s-a mai periat, avînd în stafful editorial şi cîţiva istorici adevăraţi, nu numai jurnalişti făcuţi la apelul tenişilor.

„Istorie şi civilizaţie” era exact ce trebuia pentru piaţa românească şi publicul alfabetizat, doritor să mai afle una-alta în domeniu. Grafică ok, articole ok, informaţii ok, preţ ok (spun ok în comparaţie cu ce apare „dincolo”, adică de la graniţa de vest a României înspre vest, şi cu ce s-a putea face şi la noi). Motivaţia redacţiei era că „La contabilitate noi nu ne pricepem, doar la cuvinte!” Pot să înţeleg că nişte istorici din redacţie nu se pricep la aşa ceva, şi că nici măcar senior editorii , istorici şi academicieni de felul lor, nu au habar de contabilitate, dar, totuşi, la cîtă experienţă de viaţă şi activitate au oamenii ăia toţi laolaltă, nu s-a gîndit chiar nimeni să angajeze un contabil??? Sau să se găsească soluţii înainte ca „pacientul” să fie scos din sala de operaţie cu picioarele înainte? Trist…

Ţara asta stă prost la capitolul reviste de istorie. În Europa, revistele de popularizare a istoriei înfloresc bine de tot. Rusia, Anglia, Olanda, Cehia, Italia Franţa sînt probabil cap de afiş. În ţările astea nu numai că există  o mulţime de reviste de istorie, dar sînt chiar împărţite pe domenii, în general cele despre istorie militară sau tehnică militară fiind separate de cele care abordează subiecte generale. Iar dacă e să ne uităm ce reviste pe domeniul arheologiei există în alte ţări, chiar că ne apucă plînsul…

E nevoie de o revistă de istorie în România, una care să aibă articole scrise cu bun simţ şi profesionalism, utile atît pentru omul simplu care vrea informaţie clară, cît şi pentru specialistul care vrea să mai afle şi altceva decît preţioasa lui specializare. O revistă cu o grafică faină şi un staff editorial serios, care să promoveze şi tineri istorici care au ceva de spus în domeniu. Sînt destui şi din ăia. Alăturarea pluridisciplinară şi interdisciplinară a unor materiale din domeniul istoriei culturii, istoriei ecleziastice, istoriei militare, a arhitecturii sau artei culinare, a tradiţiilor şi tehnicii, arheologiei şi altor ştiinţe conexe, ar fi cea mai fericită posibilă, iar diferenţa s-ar vedea în timp atît la nivelul populaţiei, cît şi al celor care s-ar face cunoscuţi prin ceea ce scriu.

Cu toate că poporul ăsta e cică foarte iubitor de istorie, o publicaţie gen IsCiv dă faliment. Ciudat ! Ori românu minte cînd zice că-i place istoria, ori e semi-analfabet şi nu citeşte, ci se uită doar la teve şi pe net, ori o învaţă din filmele lu răposatu Nicolaescu. Şi din reviste şi revistuţe şi maculaturi scrise de medici, ingineri, contabili, ziarişti, militari, securişti scăpătaţi, şi niscaiva şarlatani oportunişti, care se dau mari specialişti în istorie, de la daci (mai ales daci, plus pelasgi, limbi dispărute şi alte trăznăi) pînă la istoria recentă, o parte din ăştia fiind romănaşi care lucrează în afară, şi se dau mari patrioţi naţionalişti şi specialişti în toate cele, pe blogurile lor de doi bani, născînd patimi şi isterii de tip orgasmic-primordial.

Tristă situaţie. Sper ca revista să-şi revină cumva, printr-o minune financiară şi de marketing profesionist, aşa cum astfel de publicaţii necesită. Chiar merită. Scuza cu „la contabilitate nu ne pricepem, doar la cuvinte” nu prea merge, e cel puţin ciudată. Cu atît mai mult cu cît habarniştii, neaveniţii şi şarlatanii care îşi bagă părerea în istorie şi mucii-n fasole, nu vor veni niciodată să se scuze în faţa fanilor înlăcrimaţi cu vreun text de genul „la istorie nu ne pricepem, doar la contabilitate”…

Advertisements

4 responses to “…un soi de necrolog…

 • Lucian Cuibus

  Nici varianta online nu va mai exista? Cam toate migreaza spre online..e bine e rau cam asta e realitatea si revistele de la noi trebuie sa se adapteze rapid daca nu vor disparea chiar daca au continut de calitate.

 • maxxy

  nu stiu
  oricum, varianta tiparita are un alt farmec pentru cititor
  plus ca pastrezi informatia in raft, nu in arhive pe net…
  si citesti linistit, fara sa-ti licare reclame si pop-up-uri in fata ochilor
  si nu iti distrag atentia mesajele pe mess sau fb
  e si un exercitiu de placere a lecturarii unui text
  parerea mea

 • maxxy

  si sa nu uitam, nu toti pasionatii de istorie au acces la internet
  sau aptitudini de “navigare”
  tine si de virsta, pregatire, siktir fata de tehnologia moderna, etc etc…

 • Cattus Thraex

  România are probleme nu numai cu revistele de istorie. A se reține că, în perioada 1995–1997, au dispărut TOATE săptămînalele de analiză și sinteză, erau 3: Tinerama (probabil cea mai bună), Zigzag și Expres. Alte țări „foste comuniste” au așa ceva, în Cehia – de ex., – apar 2, Reflex și Respekt. Nu mă mir că o revistă bună dispare, în România e loc numai de submediocrități, mediocritatea e deja premiată.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Veteres Milites

Reconstituire Istorică

Hide&Seek

the good things in life

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

Johnny Shumate

Illustration

Ovidiupecican's Blog

imago mundi & speculum historiale

Tartor Ocular

...citește și dă mai departe...

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Velico Dacus

...citește și dă mai departe...

Romania lu' Omarlupino

despre Romania lu' Omarlupino

Cosmin Giurgiu

Photography by Phantom

%d bloggers like this: