…despre descoperirea din lacul Bicaz…

O ştire, cum altfel decît tulburătoare, a apărut acu vreo lună pe net, despre o descoperire uluitoare în lacul Bicaz. Normal, ziariştii noştri sînt în general lipsiţi de o elementară cultură generală, mai ales de cultură istorică, aşa încît nu miră afirmaţii de genul celor de mai jos. Afirmaţii care vor fi însă explicate, poate unora le va fi util să nu cadă în vreun extaz galinaceu la auzul unor astfel de „adevăruri” mirobolante.

Articolul, aşa cum a fost el preluat cu copy paste de pe siteul care mi-a fost semnalat atunci, arată cam aşa…

 

Vestigiile unei civilizatii vechi de 12.000 de ani, pe fundul lacului Bicaz

Scafandrii au descoperit pe fundul lacului Bicaz, la peste 30 de metri adancime, zeci de pietre de mormant si cruci, dar si fundatiile unor cladiri vechi de mii de ani.

Antena 1 anunta ca inscriptiile de pe aceste vestigii sunt asemanatoare celor mai vechi scrieri cunoscute de civilizatia umana.

“Spre surprinderea noastra, ne-am dat seama ca poate fi vorba despre un cimitir stravechi precrestin. Comparand acele simboluri cu cele din literatura de specialiatate, ne-am dat seama ca cel putin doua provin din scrierea pelasga, o scriere considerate printre primele din lume, datand de acum 10.000 de ani inaintea erei noastre”, a spus unul dintre scafandri.

Pe fundul lacului s-au descoperit inscriptii pe lespezi de piatra intinse pe aproape 300 de metri.

Linkul aici: http://www.ziare.com/magazin/arheologie/vestigiile-unei-civilizatii-vechi-de-12-000-de-ani-pe-fundul-lacului-bicaz-1193076

 

S-o luăm metodic.

 

Articolul

Titlul îşi face treaba, adică atrage cititorul. Toată lumea vrea să afle despre ce e vorba. O civilizaţie aşa de veche nu ar face decît să ne împingă continuitatea multimilenară şi neîntreruptă a poporului român pînă în vremuri biblice şi chiar mai departe.

Apoi urmează trăznaia – „pe fundul lacului Bicaz, la peste 30 de metri adîncime”. Ori e pe fund, ori e la 30 de metri sub luciul de apă, fiindcă lacul are mult mai mult.

Interesantă este şi datarea instantă a scafandrilor, care au considerat pietrele de mormînt, crucile şi fundaţiile găsite în lac, ca fiind vechi de mii de ani.

Antena 1, for de înaltă ţinută ştiinţifică şi academică, a anunţat că „inscripţiile de pe aceste vestigii sunt asemănătoare celor mai vechi scrieri cunoscute de civilizaţia umană” – aha, deci sînt pictograme, cuneiforme, sau ce ?

Scafandrii au comparat simbolurile cu cele din literatura de specialitate, şi au ajuns la concluzia că este vorba despre scriere pelasgă. Interesantă literatura aia de specialitate, care prezintă scrieri despre care nu se ştie nimic. Tulburător este că avem scafandri în judeţul Neamţ care sînt poligloţi, epigrafişti, şi cunoscători de limbi dispărute/inexistente.

 

Lacul

Lacul Izvorul Muntelui, numit de toată lumea Bicaz, este un lac/baraj de acumulare !!! A fost construit între anii 1950-60, de către autorităţile comuniste, bineînţeles, folosind masiv munca deţinuţilor politici şi a militarilor.

Pentru realizarea sa, au fost strămutati peste 18.000 de oameni din 20 de sate, cumulînd circa 2300 de gospodării, şi cel puţin 20 de cimitire!! Lacul are o adincime maxima de circa 100 de metri, şi o lungime de 35 de kilometri.

Pantele împădurite de pe margine sînt line, şi nu au existat alunecări de teren (tocmai fiindcă sînt line şi împădurite), deci pietrele misterioase nu puteau să vină din vreu versant, din vreun sit antic şi de demult.

Rămîne deci varianta ca aceste pietre, pe care se desluşesc cruci şi diverse zgîrieturi (este un filmuleţ pe youtube cu scafandrii respectivi şi pietrele despre care e vorba – http://www.youtube.com/watch?v=XKoOt3KwJUM), să fie pietre de mormînt, aparţinînd cimitirelor dezafectate de comunişti. O bună parte a locuitorilor zonei şi-a scos morţii din cimitir înainte de inundarea zonei, aceştia fiind reînhumaţi într-un nou cimitir, în apropiere, unde s-au şi construit case etc. De aici o parte a lespezilor sparte, şi a unor zgîrieturi pe lespezi. Alte bucăţi de pietre sparte provin de la utilajele care au lucrat la netezirea versanţilor lacului, versanţi lini şi ei – zona filmată e la capătul lacului, şi e aproape plată ! Nu trebuie uitate utilajele care s-au ocupat de tăierea şi transportarea lemnelor din zona care urma să fie inundată. Fundaţiile de case, văzute de vajnicii scufundători, sînt fundaţii de la construcţiile din satele inundate – case, şuri, biserici, etc. Nimic nou sub soare (sau sub ape).

Datarea făcută de scafandri cu atîta naturaleţe, plus menţionarea tăbliţelor de la Tărtăria, mă duce instant cu gîndul spre o anumită sectă despre care am mai scris pe aici pe blog. Scafandrul care a dat interviul ori este mare fan al lui Naşpalion Savarinescu, liderul sectei cotcodacilor, ori a dorit să pară interesant şi cultivat (sau ambele laolaltă). Îmi pare greu de crezut că un scafandru profesionist nu ştie în ce lac se bagă, ce a fost acolo, dar cunoaşte ştiinţe savante şi limbi obscure, şi citeşte literatură care descrie scrierea pelasgă. Iar ideea că un cimitir precreştin ar avea cruci e chiar ilară. Plus că filmarea repetitivă a unui os (?! pare o tibie!) e cel puţin ciudată (osul ăla ar trebui analizat, şi văzut dacă nu aparţine vreunei persoane dată dispărută de ceva vreme).

Pentru cine  a văzut un cimitir vechi, nu e de mirare să găsească cruci scrijelite pe lespezi, forme umane „sculptate” pe pietre de mormînt, cranii în basorelief, lespezi cu inscripţii în limba română, dar cu litere slavone, etc. Eroziunea practicată de apă pe pietre trebuie şi ea luată în considerare, cînd te uiţi la imagini ce ţi se par ciudate.

Dacă nu ar fi fost lac de acumulare, lacul Izvorul Muntelui/Bicaz ar fi intrat cu siguranţă în cartea Recordurilor, ca fiind singurul lac din lume în care nu s-au depus aluviuni de-a lungul a 12.000 de ani, vestigii antice rămînînd astfel neatinse pe fundul apei, şi rîzînd vesele scafandrilor mioritici.

 

Pelasgii

Apropo de cele mai vechi scrieri din lume, care ar apărea pe pietrele din lac, nu am văzut pe filmarea pusă la dispoziţie nici cuneiforme, nici pictograme, dar poate scafandrii nu s-au uitat la aşa ceva, ei studiind aceste scrieri la grădiniţă, nefiind deci nimic nou şi ieşit din comun. Pe ei i-a izbit din prima asemănarea cu limba pelasgă, pe care ei o cunosc, scris, citit, vorbit, cu siguranţă, la nivel de măcar amator.

Despre pelasgi nu ştim mai nimic, fiindcă sînt o populaţie mai mult mitică decît istorică, negăsită dpdv arheologic. Ce să mai zicem de limbă sau scriere pelasgă. Herodot îi menţioneză pe aceşti pelasgi că ar fi trăit prin Asia Mică, posibil şi în Tracia, dar mărturiseşte că nu ştie altceva despre ei, fiindcă nu mai existau în vremea sa, şi nimeni nu ştie despre ei. Alţii îi vedeau pe aceşti pelasgi ca fiind barbari din jurul Mării Egee, şi un soi de strămoşi ai grecilor. Etimologia nu este sigură, dar probabil cuvîntul vine de la vechiul cuvînt grecesc „pelagos”, care înseamnă „mare”(în sens de întindere de apă).

Mitici ca şi hiperboreenii, care, în viziunea grecilor, erau oamenii care locuiau în nord, dincolo de Tracia. În Tracia trăia zeul Boreas, Vîntul de Nord, astfel că hiperboreenii era cei de „dincolo de Boreas”.

 

Concluzie

Prin analogie, ce denumire le-am putea găsi celor descoperiţi de scafandrii moldoveni ? Desubapi ? Lespezieni ? Bicazoizi ? Acumulagi ? Aştept sugestii.

 

Despre ştire? – e un pîrţ cu iz de foc de paie umede…

Advertisements

One response to “…despre descoperirea din lacul Bicaz…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Veteres Milites

Reconstituire Istorică

Hide&Seek

the good things in life

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

Johnny Shumate

Illustration

Ovidiupecican's Blog

imago mundi & speculum historiale

Tartor Ocular

...citește și dă mai departe...

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Velico Dacus

...citește și dă mai departe...

Romania lu' Omarlupino

despre Romania lu' Omarlupino

Cosmin Giurgiu

Photography by Phantom

%d bloggers like this: