pro istoria fest

Un nou bîlci itinerant sfidează bunul simţ istoric şi memoria strămoşilor, în scumpa noastră ţărişoară. Sub titulatura Pro Istoria Fest, trupa Sistem şi alţii cutreieră ţara şi ţin concerte în locaţii istorice. Foarte fain. N-au decît să cînte. Ce nu înţeleg e amestecul cu istoria.
Organizatorii vor cică ”să pună muzica prezentului în slujba trecutului”, prin „promovarea unor cetăţi de mare rezonanţă istorică”, şi să “aducă în atenţia publicului obiectivele cultural-istorice şi turistice aflate pe teritoriul României, printr-o serie de evenimente de înaltă ţinută culturală şi artistică”(adică concerte Sistem, Anna Lesko, etc). De pe siteul lor aflăm şi cum.
Cică totul se desfăşoară pe bază de proiect european, avînd ca parteneri Silva şi Durex. Normal, bei şi f&ţi…
Primul eveniment anul acesta s-a desfăşurat la Enisala – „Printi si printese, dar si ansambluri locale vor reinvia spiritual genovez al cetatii de demult apuse. Programul va continua cu diverse ateliere de creatie pentru copii: spada si miscare scenica, cioplit si olarit, teatru si dans, tir si tras cu arcul, dar si cu o scoala de iconografie si heraldica (pictura pe scut de lemn). Nu vor lipsi nici atelierele pentru adulti: aruncarea cutitelor, folosirea spadei si a sabiei, tranta – lupta romaneasca si un concurs de tras cu franghia.
De la orele 15:00, ansambluri tranditionale specifice zonei, reprezentanti ai 8 minoritati, vor da startul concertelor la Enisala. Incepand cu ora 19:00, nume mari ale muzicii romanesti vor urca pe scena: trupa de teatru Zurli, Corina, Foisorul de Folk, Anna Lesko si Holograf.
Duminica, 22 iulie, de la orele 12:30, publicul este invitat la un spectacol de teatru de papusi, iar, incepand cu orele 14:00, atelierele pentru copii si adulti continua, alaturi de alte activitati atractive: face painting, baloane modelate si animatie pentru copii. Seria concertelor de duminica va fi deschisa de concerte ale artistilor locali si va continua cu nume ca Vunk si Elena Gheorghe. Capul de afis al festivalului, Sistem, va incheia cele doua zile de Pro Istoria Fest, impreuna cu un spectaculos foc de artificii.” (citat de pe site)
E clar că băiatu ăsta care organizează, Zoli Toth, mare patriot român şi iubitor de istorie, cu clare rădăcini traco-daco-getice, este un mare habarnist în ce priveşte istoria sau organizarea unui festival în materie de reconstituire istorică, cam ca şi nenea ăla care organizează festivalul „medieval” de la Sighişoara. Cireaşa de pe tort e definiţia heraldicii – pictură pe scut de lemn !!! Săraca heraldică…Iar face peintingul şi modelarea baloanelor sînt foarte utile ca cei mici să priceapă despre evul mediu, etc, asta după ce au învăţat mişcare scenică, şi „tir şi tras cu arcul”.
În poze se poate vedea clar că în mirifica „paradă” nu prea avem de-a face cu costume medievale, amestecul de tip ghiveci oltenesc fiind format din ceva straie nedatabile clar dpdv cronologic, şi oricum nu aparţin aceleiaşi perioade şi aceluiaşi spaţiu geografic, steaguri cu însemne care nu aparţin heraldicii medievale româneşti, gagici îmbrăcate ca prinţesele Disney, şi multe costume ce ţin mai degrabă de epoca Renaşterii în Occidentul european, nicidecum în Dobrogea (otomană în cea mai mare parte a Evului Mediu). Iar despre încălţăminte nici nu are rost să pomenesc, e de rîsu’ curului. Probabil organizatorii au împrumutat costumaţiile de la Buftea.

Nenea ăla cu pălărie seamănă cu Viggo Mortensen în rolul Alatriste…

Cizmuliţele alea albastre par şi ele decupate din ceva desen animat, sau film despre vreo minoritate sexuală …


Maşinile alea or fi ceva maşinării de asediu medievale…dau foarte bine lîngă cort la astfel de manifestări…

La Rîşnov a fost concert BUG Mafia printre altele, şi am găsit pe FB pozele astea…


Habar n-am cine-s băieţii ăştia, şi dacă au participat anul ăsta la manifestare, dar nu sînt din România, asta e clar…aştept lămuriri, dacă ştie cineva.


Ăştia chiar că nu îmi dau seama ce sau cine vor să fie…


Gagici îmbrăcate în stil renascentist…

Uichendul ăsta ce tocmai a trecut, manifestarea s-a oprit la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, numită de către organzatori „cetate”. De parcă asta nu ar fi de ajuns, organizatorul Zoli, iubitorul de istorie, mai dă o dată cu mucii în fasole, cînd declară într-un interviu acordat ziarului local(ziarista e puţin certată cu gramatica română) – http://www.glasul-hd.ro/Index/Ziar.pdf – , că „Datorită proiectului foarte mulți români au aflat că la Sarmizegetusa sunt două monumente, Ulpia Traiana și Regia, sunt foarte mulți care făceau o confuzie din acest punct de vedere”. Şi tu la fel, măh habarnist fudul !

Continuă corifeul – “Tot ceea ce se întâmplă aici este o altă metodă de a preda istoria, nu facem lecții elevate de istorie dar printr-o joacă înveți multe lucruri mult mai ușor. Acesta este principalul scop să facem puțină educație, să îi ajutăm pe români să își cunoască țara”. Un soi de Mircea Badea, adică papagal fără multă minte, dar înfoiat ca un păun şi convins de justeţea vorbelor goale care-i ies năvalnic pe gură.

“Regi daci si romani si soldati cu armuri stralucitoare vor aminti localnicilor si turistilor despre istoria singurului oraş din provincial Dacia care a primit epitetul metropolis in timpul Imperiului Roman.”(citat de pe site). La naiba, aş fi vrut să văd un rege roman, şi armurile din plastic strălucitor. Apropo, metropolis în epoca romană era denumirea dată capitalei unei provincii, deci era normal ca Ulpia să fie singurul oraş din Dacia cu acest nume, la un moment dat.

Atelierele pentru public au fost aceleaşi ca şi în cazul Enisala – „adultii vor avea ocazia sa se transforme in luptatori de seama, pentru ca vor invata aruncarea cutitelor, vor sti sa foloseasca spada si sabia si vor participa la lupta romaneasca si concursuri de tras cu franghia, in cadrul atelierelor dedicate. Cei mici nu au fost nici ei uitati si sunt asteptati cu activitati atractive pentru varsta lor: face painting, baloane modelate si animatie pentru copii”. Zoli zice că doreşte “sa recream atmosfera zilelor in care se scria istoria poporului roman si a tarii noastre”(aha, trasu’ frînghiei, face painting şi baloane, ca parte a războaielor daco-romane, am înţeles).

Despre costumaţie nici nu vreau să amintesc, unele costume sînt cele folosite şi la Enisala, şi în alte locaţii – avem daci cu cizme de piele(bine că nu-s cu bocanci de motociclist), două steaguri de legiune, un „împărat”?!, „legionari” îmbrăcaţi amuzant, etc. De scuturi nu mai zic nimic, că mă ia cu greaţă.

Ăsta a fost şi programul, daco-roman şi educativ-istoric pînă în măduva osului de viezure –

PROGRAM:
Sambata, 11 august:
09:00- Parada romano-dacica
12:00- Ateliere copii si face painting
16:00- Trupa Zurli
17:00- Ad-Hoc
18:00- Deian Galetin si Andreea Voica
19:00- Anna Lesko
20:00- Vunk
21:00- Loredana & Agurida
22:00- Show laser

Duminica, 12 august
10:00- Ateliere copii si face painting
18:00- Hara
19:00- Corina
20:00- Mandinga
21: 00- Sistem
22:00- Spectacol de artificii
Poza luata de pe contul de fb Pro Istoria, ca material ilustrativ –

Fără alte comentarii…

De toată jena şi scîrba este replica dată de Mircea Moloţ, acest Moloz al turismului, istoriei şi culturii judeţului Hunedoara, care a fost extaziat de prestaţia indivizilor ăstora, şi a semnat un protocol pe 5 ani de acum încolo – „Acest eveniment are o importanță deosebită pentru județ, pentru că e prima dată când se promovează la modul foarte serios istoria. Am semnat un contract de colaborare pe o perioadă de cinci ani sper să devină o tradiție și să se extindă și peste cinci ani, fiind că e cel mai important eveniment de acest fel din județul Hunedoara.” Mda, cînd i s-a cerut sprijin pentru Dac Fest, o manifestare cu adevărat profesionistă în domeniul istoriei, organizat de Terra Dacica Aeterna din Cluj, pe Moloţ l-a durut în cur.

Concluzii

Din cîte am înţeles, manifestarea (mă refer la concerte) nu a avut loc chiar în amfiteatru, aşa cum dădeau de înţeles organizatorii, singura chestie cu adevărat pozitivă de la eveniment.

Ca să nu par un cîrcotaş de tot căcatu’, trebuie să menţionez că ar fi bine să fie manifestări de genul în locaţiile istorice ale ţării, dar organizate ca lumea, nu în stilul ăsta manelistic, după ureche, cu speranţa că publicul e prost, oricum nu pricepe despre ce e vorba, atîta vreme cît totul e frumos, colorat, animat, sînt tarabe de mici, grătare, hamsii, bere, kurtos kalacs, suveniruri de căcat făcute pe vapor, dar totul îmbrăcat într-o frumuşică hăinuţă de muşama cu paiete sclipitoare.

Dacă te ştii la organizat concerte, organizează concerte. Dacă te pricepi la teatru, fă teatru. Dar nu te băga să organizezi ateliere tematice în domeniul istoriei, habarnist fiind, şi te mai şi lauzi în gura mare că astfel faci educaţie şi promovezi istoria, cultura, etc, cînd cultura ta istorică e mai la pămînt ca situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Sau Sarmizegetusa Regia. Vorba lu’ Vanghelie, Sarmizegetusa e două !

Pe bani mulţi europeni, e ruşinos să faci un bîlci numa ca să te distrezi tu singur şi să-ţi mai faci şi titlu de glorie din asta. Pentru căcatu ăsta de manifestare se dau bani grei, iar proiecte bine gîndite şi scrise, făcute de specialişti, şi care chiar ar face educaţie în rîndul oamenilor de rînd, sînt respinse pe diverse motive. Pe banii ăia, ca organizator, poţi angaja ori o trupă ca lumea de reconstituire istorică, ori un individ care ştie cîte ceva despre istorie, să se ocupe de partea ştiinţifică a manifestării. Concertu’ concert, istoria istorie. E inadmisibil să-ţi baţi joc în halul ăsta de istorie, şi de memoria strămoşilor, numa’ fiindcă eşti un prost trendy cu bani, şi ai impresia că dacă ştii cînta la drujbă, ştii orice.

Organizatorii se laudă că au adunat 40.000 de oameni la manifestările lor. Poate la concerte, că în pozele de zi eu am numărat cam 40 de oameni.

Aş fi curios totodată să aflu care este impactul manifestărilor Pro Istoria, cîţi turişti au venit în plus la locaţiile respective, cîte tone de gunoi au fost lăsate în zonă, cîţi bani au încasat autorităţile locale, mai ales cîţi bani au fost alocaţi renovării sau amenajării siturilor respective.

Una pesta alta, un nou monument de amatorism mioritic, la nivel naţional, ca majoritatea manifestărilor de gen, dar laudata de tot felul de papagali care nu stiu despre ce vorbesc in acest domeniu. De fapt, într-o ţară care nu mai are învăţămînt şi cultură, decît fotbal, manele şi politică, nici nu e de mirare.

Advertisements

8 responses to “pro istoria fest

 • Saschs

  baietii aia cu toba mare sunt niste baieti din oradea, Ad Hoc pe numele lor, care canta atat de misto de nu iti vine sa crezi(si vorbesc foarte serios!!)
  Te salut cu respect etern din Carnuntum!

 • maxxy

  aha, ok, mersi de info.
  te cred pe cuvint, bravo lor daca is asa buni cum zici, dar sa se intzoleasca medieval daca fac chestii medievale !

 • ARPY

  Hello. AD HOC canta muzica irlandeza si se imbraca epico-moldoveno-ardelano-vikinga…ma intelgi ce vreau sa zic, Iar cei care arata a cumani/vikingi/varegi sunt sigur ca sunt din Ungaria, invitati, unul dintre ei are coiful la fel ca Taborosi Peter si celalalta are coiful la fel ca cel a lui Prian Andrei si restu is asemanatoare cu a celor de la Ezustsolyom.
  Apropo vor fi si la Castel in 24-25 August. In rest nu stiu nimic,

 • flami

  baietii in armuri is ezustsolyom/ soimii de argint din oradea,

 • maxxy

  serios ???!!! din poza aia nu i-am recunoscut…cind au participat la chestia asta ? anu asta sau anu trecut ? nu stiam de participarea asta…

 • flami

  deci au fost invitati sa participe la aceasta manifestare anu trecut, am fost si eu cu ei, intradevar innafara de ei, si spectacolul lor, a fost un balci sau nici macar atat, proasta organizare din punct de vedere al realismuluio istoric, cum de altfel este cu bucurestenii, iar acele minunate fete erau imbracate nici macar in rochii renascentiste ci in rochii de nunta, o mare bascalie si bataie de joc fata de ceea ce au spus ei in reclama sau promovare, ca ar fi.

 • maxxy

  aha, ok, multzam de lamuriri !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Veteres Milites

Reconstituire Istorică

Hide&Seek

the good things in life

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

Johnny Shumate

Illustration

Ovidiupecican's Blog

imago mundi & speculum historiale

Tartor Ocular

...citește și dă mai departe...

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Velico Dacus

...citește și dă mai departe...

Romania lu' Omarlupino

despre Romania lu' Omarlupino

Cosmin Giurgiu

Photography by Phantom

%d bloggers like this: