…dacii – noi invaluiri…

Un nou filmuleţ cotcodacic loveşte istoria sub centură, la fel de habarnistic şi aberant ca şi primul, dar mult, mult mai comic.

Sub titlul „Dacii – noi dezvăluiri”, sectanţii eminenţei maronii Săvescu îşi prezintă ultimele lecturi, care pentru ei sînt fabuloase, chiar dacă lucrurile alea ori erau cunoscute de mult, ori sînt complet pe lîngă subiect. Dacă la fiecare nouă lectură o să avem parte de un film, ne putem aştepta la tot felu de sitcom-uri mioritice de acum înainte.

Mi-am dat greaţa şi am vizionat întregul film, rupîndu-mi o oră preţioasă din draga mea existenţă. Pentru cei ce îşi pun întrebări cu privire la informaţiile din noua productie cotcodacică, urmează unele explicaţiuni pe scurt, adică o demontare sistematică a teoriilor, acolo unde e cazul, în ordinea în care apar în film.

Nu mi-am dat seama ce vor să demonstreze cotcodacii ăştia în film. Pare a fi vechea obsesie a continuităţii şi blabla a românilor pe aceste meleaguri, cu un filon anti-maghiar feroce. Credeam că s-a trecut de aceste psihoze naţionaliste, şi cercetarea respiră un alt aer, dar la ce personaje se perindă prin film, nici nu e de mirare.

Roxin, elucubrantul sinistru si autor de chestii fantastice, începe din nou prin a prezenta rezultatele cercetărilor paleogenetice întreprinse de cotcodaci, care dovedesc că europenii s-au corcit mult şi bine între ei, şi cu migratorii la fel. Nu e domeniul meu, dar dacă vă uitaţi pe nişte siteuri pe net, veţi găsi pagini întregi de hărţi genetice, de-ale unor institute mari şi late, frumos colorate, din care fiecare să înţeleagă ce vrea.

Urmează un anumit domn Valentin Roman (culmea, un dacoman pe care îl cheamă Roman hehe), ilustru necunoscut, jurnalist, absolvent de Spiru Haret, care dă cu mucii-n fasole vorbind despre etrusci, pe care dînsul îi consideră ca fiind sigur traci ! Probabil a săpat în actuala Toscană şi a scris ceva lucrări care au răsturnat lucrările mari în domeniu, ale specialiştilor în civilizaţia etruscă, şi observaţiile sale măiestre vor schimba istoria Italiei şi a întregii lumi. Sînt curios dacă respectivul a citit măcar o carte despre etrusci la viaţa lui. Apropo, stimate domn, Flavius Josephus de care vorbiţi, autorul antic, era evreu de origine, nu roman, asta aşa, de cultură generală.

Apare din nou harta răspîndirii tracilor, întinsă nejustificat de mult, peste două continente şi vreo trei imperii. La o simplă căutare pe google sau wiki, orice utilizator poate găsi harta arealului civilizaţiei tracice, adică parte a Peninsulei Balcanice, în mare Bulgaria de azi.

Normal, urmează elucubraţia spumoasă cum că troienii erau traci, adică un soi de daci, şi civilizaţia romană a fost deci făcută de traci, adică de daci, adică de noi. Dovada nu există decît în capul cotcodacilor. Săracii cotcodaci…

Nenea Mihail Popescu zice că în secolele 9-10 (cred că vrea să zică 10-9 i.e.n.) nu se vorbea încă despre daci. Păi cum adică nu se vorbea despre daci?? Păi nu existau ei de la facerea lumii? Nu inventaseră ei scrisul, roata, mersul pe jos, piramidele, coada la cireaşă, navele spaţiale, gaura din covrig şi toate ştiinţele cunoscute şi necunoscute ?? Stimabile, aberezi…

Iliada lui Homer este considerată de cotcodaci ca fiind sursă istorică. Da, este, în aceeaşi măsură ca Epopeea lui Ghilgameş sau Ramayana, sau Vechiul Testament. Sau Mioriţa. Sau basmele cu Făt Frumos. Adică puţin.

Roxin continuă să abereze la modul cretinoid, repetînd încă o chestie dragă cotcodacilor, şi anume că Traian era trac, fiindcă aşa scrie Dio Cassius. Îi recomand lui Roxy să îl citească pe Dio Cassius, pentru a vedea că nu apare nicăieri aşa ceva. Am citit traducerea românească, şi două versiuni în engleză, şi nu am găsit paragraful respectiv. Mai mult, Dio Cassius scrie clar (Cartea LXVIII, paragraful 4) cum că Nerva nu a avut probleme în a-l înfia pe Traian, chiar dacă acesta din urmă era Hispanic, nu Italic. Cine îmi demonstrează contrariul, are nişte beri din partea mea. La fel, nu apare nicăieri textul „războaiele dintre Traian şi Decebal au fost războaie fratricide”. Încă nişte beri pentru demonstrarea contrariului.

Traian s-a născut în localitatea Italica, în Peninsula Iberică, într-o familie din ginta romană Ulpia, una din vechile ginte romane. Tatăl său a fost pe rînd senator, comandant de legiune şi apoi guvernator al provinciei Hispania. Deci nu era trac !

O primă cireaşă de pe tort apare în persoana tovarăşului general Chelaru, care şi-a mai atenuat, probabil din cauza căldurii, gesturile de dansatoare de flamenco, preferînd un soi de tai-chi de data asta. Bietul Chelaru, chiar crede că tot ce zboară se mănîncă. Citează la modul copilăresc un roman istoric, o lucrare de ficţiune, a unui ziarist spaniol, apărută şi la noi în traducere. Ziaristul respectiv, Jesus Pardo, un soi de Cristoiu spaniol, a scris printre altele un roman intitulat „Yo, Marco Elio Trajano”, în 1991 !!! Din titlu (care e un mic plagiat după celebrul „Eu, Claudius Împărat”) îţi dai seama că este ficţiune, fiindcă pe împărat îl chema Marcus Ulpius Traianus, de aici şi numele de Ulpia Traiana Sarmizegetusa. În traducerea românească, titlul a fost schimbat în Eu, Marcus Ulpius Traianus, probabil pentru chestiuni de marketing. Chelaru, ca un copil care se jură că i-a văzut pe Moş Crăciun, Iepuraşu’ de Paşti şi Iisus stînd la masă şi bînd bere împreună, vorbeşte despre testamentul lui Traian !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, care apare în această carte, pe care dînsul îl crede ca fiind o descoperire senzaţională de ultimă oră, document de prim rang, etc etc. Cine ştie ce naiba mai citeşte săptămînile viitoare şi va face vreun documentar despre „Urzeala Tronurilor” şi cele şapte regate, considerînd sintagma „Winter is coming” ca fiind previziune meteo de actualitate.
Sincer, chiar îmi pare rău de acest om, care nu poate face diferenţa între ficţiune şi realitate.

Roxin se bagă iar în chestiuni de etnogeneză, de data asta a romanilor (italienilor), dovedind încă o dată că nu are nici o lectură în domeniu. Înainte să scrii sau să vorbeşti, pune-te măh băiete şi citeşte!

Urmează a doua cireaşă de pe tort, aripa bătrînă şi hardcore a cotcodacilor, spuza de pseudo-ştiinţă naţionalistico-aberantă, doi dinozauri comunistoizi de sinistră apariţie şi discurs de lemn putred, adică nenea Iscru (prof la Cantemir), şi un anumit Aurel David, fost miliţian, securist, membru al comisiei de istorie militară a lui Ilie Ceauşescu, apoi sereist, şi prof pe la Spiru Haret de mai multe materii şi dicipline. Deh, multilateral dezvoltat.

David spune clar şi răspicat, „dacii nu au fost asimilaţi”, “faptul că nu au fost asimilaţi este demonstrat de toponimie, onomastică, şi alte semne pămînteşti, dar şi cereşti”…Toponimie dacică, posibil. Onomastică? Da, e plin de Burebişti, Decebali, Scorili, Bendise, Rubobosteşi, Oroleşi în România în ziua de azi. Despre “alte semne pămînteşti, dar şi cereşti” nu mă pronunţ, e probabil vorba despre formele de relief, munţi, dealuri, cîmpii, etc, aşezate de daci în ţara lor aşa cum au vrut, şi despre aşezarea astrelor pe cer şi mişcarea lor, astre puse acolo şi mişcate tot de daci, bineînţeles.

Chelaru vobeşte apoi despre teoria referitoare la Terra Vacuum, dar singurul vacuum e în capul lui, din păcate.

Iscru Sinistru citează din Pârvan, care vorbea despre daci ca fiind „o naţiune conştientă de ea însăşi”, şi „o naţiune politică”. Revoluţia Franceză s-a inspirat cu siguranţă din scrierile dacilor cînd a inventat aceşti termeni.

Vladimir Brilinsky, un alt ziarist, care are merite mari în salvarea a ce se mai poate salva în cazul cetăţilor dacice, sufletist, neobosit, îndîrjit, Brilinsky e om fain, dar vorbeşte prostii, şi persistă în erezie. Mai nou e specialist în etnografie, obiceiuri populare, etc. Şi face legătura direct cu dacii, de parcă am şti ce obiceiuri aveau dacii. Putem ghici, putem emite teorii, mai mult bazat pe ce am vrea să fie, dar nu e nimic sigur.

Spiroiu face apoi o cronologie a Romei, împărţind istoria Cetăţii Eeterne în patru perioade: Regat, Primul Imperiu, Republică, Al Doilea Imperiu. Probabil în URSS, sau în PCR, unde a studiat dînsul, ăsta era adevărul. Pentru cultura sa generală, îi recomand să mai citească, pentru a vedea că periodizarea este : Regat (753-509), Republică (509-30), Imperiu (30-476). Tot din ceva lecturi (îi recomand cărţile profesorilor Glodariu şi Mihai Bărbulescu) ar putea să îşi împrospăteze cu cifrele despre armata romană adusă de Traian în Dacia cu ocazia războaielor (nu au fost 60.000, ci peste 100.000), şi cu privire la trupele rămase în provincie pînă la Retragerea Aureliană. Cifrele sînt mult mai mari decît visează dînsul.

David aberează şi el, vorbind despre „castre fără trupe, trupe fără castre”.

Apropo, veteranii romani nu erau chiar aşa burlaci, aveau şi ei familii, mai regulau cîte o localnică cînd se deplasau prin provincie, etc. Nu stăteau tot timpul în castre, din contră. Construiau drumuri, fortificaţii, temple, erau trimişi în misiuni de spionaj şi raiduri în teritoriile barbarilor, nu erau lăsaţi să lîncezească deloc. Unii, cînd erau lăsaţi la vatră, aveau nevastă şi copii, unele neveste fiind din rîndul populaţiei locale. Lîngă castre erau aşezări civile, unde stăteau familiile, prezenţa femeilor şi copiilor chiar în fortificaţii fiind demonstrată arheologic în unele castre în Imperiu, de exemplu la Vindolanda.

Denumirile trupelor auxiliare nu indică neapărat etnia recruţilor, ci zona sau provincia de unde erau recrutaţi respectivii, populaţia în provincii nefiind pură etnic. Numai în capul cotcodacilor predomină ideea de puritate etnică. Atunci ca şi acum, populaţiile erau mozaicuri etnice şi religioase.

Pentru ziaristul Roman, raidurile de jaf ale barbarilor în Imperiu sînt fascinante, de parcă nu e normal ca populaţiile din afara graniţelor lumii civilizate să atace în mod repetat peste graniţă. Citeşte istorie, stimabile, şi o să-ţi revii din uimire. N-ai descoperit nimic nou. Eşti ca în bancu ăla cu Ion care vrea să îi taie capu lui Janos, fiindcă numa atunci aflase că ungurii l-au omorît pe Mihai Viteazu.

A treia cireaşă de pe tort – David zice “cucerirea unei părţi din Dacia şi transformarea ei în provincie romană a indus în mentalitatea neamului o asemenea dorinţă de dreptate cum nu se prea vede la alte popoare”. Serios ??!! Nu ai încercat să te angajezi la vreun club de stand-up comedy ?? Cu limba asta de lemn ai putea să joci şi în filme XXX.

Iscru vorbeşte despre o „renaştere a Massageţiei”. Să o lămurim şi pe asta. Nu orice cuvînt care are „get” în compoziţie, se referă la geţi. Aşa cum cuvintele furt, furtun şi furtună nu au vreo legătură unul cu celălalt. Massageţii au fost o confederaţie de origine iraniană, nu erau un popor, erau un conglomerat (la fel ca goţii mai tîrziu, sau confederaţia hunică). Trăiau la nord şi mai ales est de Marea Caspică, pe lîngă Lacul Aral, şi erau nomazi, după cum scrie Herodot, din perioada sec. VII î.e.n., pînă naiba ştie cînd. Apar menţionaţi şi în surse de secol 4 e.n., cînd se spune despre unele populaţii migratoare că aceştia se numeau mai demult masageţi. Cronicari medievali germani îi consideră pe masageţi strămoşii samogiţilor din zona Balticii. Numele le-a fost explicat în mai multe feluri de către specialişti, de la „Geţii cei Mari” sau „Geţii cei Puternici”, la „Neamul Pescarilor” sau „Marea Hoardă”. Alegeţi de aici pe care o vreţi…

Valentin Roman citează din cronicari bizantini, chiar dacă nu a citit vreo cronică bizantină în viaţa lui. Dacă ar fi citit, ar fi ştiut că scriitorii greci din Constantinopol foloseau versiuni arhaizante pentru a denumi popoarele şi populaţiile din vremea lor, fiindcă aveau la bază cultura clasică antică şi în unele cazuri habar n-aveau despre ce popoare scriu, pentru simplul fapt că nu călătoreau în acele zone. Astfel, transilvănenii sînt numiţi daci; muntenii, geţi; neamurile nomade care vin din nordul Mării Negre, sciţi; ungurii, peoni (de la Panonia); bulgarii, misi sau moesi; sîrbii, triballi; occidentalii, frînci; polonezii, sarmaţi; etc. Apropo, românii nu s-au denumit pe ei înşişi niciodată daci !

Apare iar Vladimir Brilinsky, care vorbeşte despre piatra de mormînt de la Deva, o piatră într-adevăr interesantă. Datarea nu e din 1540, ci 1554, Dominic Dobo nu a fost niciodată voievod al Transilvaniei (voievod a fost un altul, Istvan Dobo), iar traducerea zice că Dominic Dobo era „comandantul dacilor şi geţilor din munţi”, adică avea contingente româneşti în armata sa, în vremurile tulburi de după dispariţia regatului Maghiar.

Tot Brilinsky aberează din nou despre o temă foarte dragă sieşi, şi anume apelativul de Malus Dacus, dat de unguri lui Mihai Viteazu. Chestiunea a fost tranşată aici –

https://maxxyblog.wordpress.com/2012/03/16/despre-malus-dacus/

Şi aici vine marea cireaşă de pe tort, afirmaţia lui Brilinsky cum că Horea apare în …Cronica Pictată de la Viena ??????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Habarnismul a zdrobit orice limite. Poate cineva să explice cum o persoană de secol 18 poate să apară într-o cronică de secol 14, şi care se încheie cu relatarea bătăliei de la Posada(1330) ???????? De mult nu am mai rîs aşa bine.

Explicaţia despre sintagma „Rex Daciae” aplicată lui Horea o avem la dragul de N. Densuşianu, atît de slăvit de cotcodaci. Citiţi aici –

http://www.taramotilor.ro/cap31.html.

Încă o dovadă că mai bine nu scormoneşti rahatu’, că s-ar putea să pută tare. Nu orice sintagmă faină e şi pozitivă.

Deştepţi cotcodacii ăştia. Ştiu tot ce trebuie făcut. Trebuie săpături arheologice, trebuie cercetări. De ce nu le faceţi voi, domnilor ingineri, medici, ziarişti, securişti, habarnişti ? De ce nu sponsorizaţi voi săpături la Sarmi Regia şi în alte situri, că aveţi bani căcălău ? Apăreţi ca papagalii la teve, şi cotcodăciţi la fel de semidoct ca Mircea Badea, dar în practică sînteţi varză. Sau viezure. Sau brad. Sau mînz.

Încă o tîmpenie de film pe care o vor crede la paroxism şi o vor apăra cu preţul vieţii sute de mii de semianalfabeţi, pasionaţi de otv, manele şi ppdd. Dacă Hagi nu mai joacă, măcar să îi redescoperim pe daci şi basmele despre ei. Oricum, nimeni nu verifică informaţiile date de secta cotcodacilor, decît nişte istorici înguşti la minte, îndoctrinaţi, plătiţi de conspiraţia mondială maghiaro-catolico-iudeo-masonică.

Cam atît acum.

Scuze pentru eventualele greşeli de scriere. Graba…

Advertisements

3 responses to “…dacii – noi invaluiri…

 • romanianryder

  Draga prietene, de ce nu ne ai onorat cu cinstita si augustati persoana la congresul de dacologie de la Tg Jiu? Nu de alta dar poate ma trezeai din reveria cu dacii si ne luam de manuta ca doi tineri porumbei si iti aratam cateva site uri din zona ce ar cam avea nevoie de o mana de ajutor la adunat pet-uri ( de….cand dacomaniacii gorjeni n-au ce rahat face , mai baga o repriza de mici si pet-uri pe langa niste castre de la Valea Jiului [cum nu stiai ca sunt si site-uri arheologice din valea aia de mineri?])
  asa ca pana una alta polemica e una Vacumul din trupu-ți isteț și plin de vorbe de duh și critică, e alta. fă și tu ceva să conștientizezi ”boboru” și o să am respect pentru tine.până atunci…rămâi încă unu .
  ps. cand ai de gând să ajungi prin gorj dă și tu un semn de viață mai sunt unii ce le place să se joace de a voluntarii.

 • maxxy

  felicitari pentru ceea ce faceti ! adica pentru adunatul peturilor ! stau cam departe ca sa ajut la acestea; cunosc siturile din zona; si nu vad ce legatura are ce am scris eu cu ce scrii tu ! una e critica timpeniilor cotcodacice, alta e mirlania unora dintre cretinii care isi arunca gunoaiele pe jos ! iar despre congresu de cotcodacologie de la Tirgu Jiu, ai aici un link care sa te elucideze aprioric – https://maxxyblog.wordpress.com/2012/04/25/de-bello-cotcodacico-sau-despre-noul-congres-dacoman/

  s-auzim numai de bine !

 • phantomvideo

  hmm…am vazut filmul…am citit articolul…nu sunt romanoman (cum m-au acuzat unii) ABSOLUT DELOC! Sunt prieten si cu Brilinsky si il stimez pentru luptele sale, dar Maxxy..cred ca aici ai dreptate:p

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Veteres Milites

Reconstituire Istorică

Hide&Seek

the good things in life

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

Johnny Shumate

Illustration

Ovidiupecican's Blog

imago mundi & speculum historiale

Tartor Ocular

...citește și dă mai departe...

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Velico Dacus

...citește și dă mai departe...

Romania lu' Omarlupino

despre Romania lu' Omarlupino

Cosmin Giurgiu

Photography by Phantom

%d bloggers like this: