…Carolus Lundius despre geti, goti, sciti si alte fantasme…

Carolus Lundius s-a născut la 8 aprilie 1638, la Jönköping, şi a murit la 22 februarie 1715, la Uppsala.

Tatăl său era jurist, iar bunicul matern fusese professor şi secretar regal.

1662 – îşi ia licenţa în Drept la Uppsala

1662-1666 – călătorie de studii în afara ţării, după moda vremii

1666 – numit lector la Facultatea de Drept

1674 – profesor de drept roman

1678 – profesor de drept suedez

1675-1683 – judecător adjunct al Uppland-ului

Spre sfîrşitul secolului a ajuns rector al Universităţii din Uppsala.

Cunoscut ca un foarte bun jurist şi un om cu o vastă cultură, autor de lucrări juridice, şi antisemit feroce.

Suporter şi continuator al ideilor lui Olaf Rudbeck (cu care Lundius era şi înrudit prin alianţă), cel care în secolul 17 a scris o lucrare Atlantica, unde demonstra că Suedia era adevărata Atlantidă, leagănul civilizaţiei umane, şi că limba suedeză era limba originară, cea vorbită de Adam şi Eva în Paradis. Din suedeză ar fi evoluat apoi ! latina şi ebraica. Fiul lui Rudbeck a continuat să fabrice etimologii fantastice între suedeză şi alte limbi. Un nepot de-al lui Rudbeck a demostrat chiar că Războiul Troian s-ar fi desfăşurat în sudul Suediei. (Probabil ăştia ori erau ultra-hiper-mega-naţionalişti, ori se căsătoreau cu surorile lor)…

Apropo, Rudbeck a fost lingvist, astronom, şi… medic ! (hmmmm mai cunoaşteţi şi vreun alt exemplu ?!). Ca o curiozitate, celebrul Nobel este un urmaş de-al său…

Să revenim la Lundius. Cu o vastă cultură clasică, bun cunoscător al anticilor, dar a fost foarte subiectiv şi fără spirit critic în scrierile sale istorice. Cu alte cuvinte, a preluat doar ce îi convenea din vechi scrieri pentru a fabrica origini ilustre şi mitice ale familiei regale suedeze şi ale Suediei, care în acele vremuri, sub marele rege Gustavus Adolphus şi urmaşii săi, culminînd cu celebrul Carol XII, purta războaie grele pentru a-şi asigura statutul de mare putere europeană.

Scrie Zamolxis primus getarum legislatur (1687) – Zamolxis , primul legiuitor al geţilor – , lucrare dedicată regelui Carol XI (1655-1697), şi în care găseşte rădăcinile sistemului legislativ suedez în scrieri antice, şi în lucrarea lui Iordanes, unde era menţionat Zamolxis şi rolul său în civilizarea daco-geţilor.

Lucrarea lui Lundius despre Zamolxis a fost tradusă în română de o persoană numită Maria Crişan, care se recomandă a fi cercetător, dar nimeni nu ştie unde, la ce institut, etc, iar lucrările domniei sale sînt la fel de „pertinente” ca cea a lui Lundius. Traducerea este prost făcută (după cum zic cei care ştiu latina), dar din lipsă de altceva, e bună şi asta. Avînd în vedere că nu are valoare ştiinţifică, e cam de prisos să fie tradusă şi analizată de un specialist. Lucrarea este una de căpătîi pentru cotcodaci, care îl ridică în slăvi pe Lundius, şi cad în extaz galinaceu cînd îi repetă vorbele, dar la modul ciuntit, adică numai ce le convine, şi, ca de obicei, fără pic de spirit critic. În celebrul filmuleţ cotcodacic de tristă amintire cu aberaţiile tulburate, fostul general Chelaru „cita”, parţial dislexic, cu gesturi largi de dansatoare de flamenco, cîte ceva din textul lui Lundius. (A se vedea aici https://maxxyblog.wordpress.com/2012/04/02/dacomanii-aberatii-tulburate/   mai pe larg despre ce e vorba). Am pus „cita” între ghilimele, fiindcă în textul lui Lundius nu se regăseşte ceea ce zice domnu’ fost militar. (A se vedea aici  http://www.catavencii.ro/Dare-de-seama-despre-realizatorii-filmului-despre-daci-care-a-smintit-mintea-cea-de-pe-urma-a-romanului_0_4325.html# de ce veteranul Chelaru are din păcate şi probleme de exprimare).

Pariez că majoritatea fanilor geto-goţilor cotcodaci nici nu au căutat textul, darămite să-l şi citească, preferînd să ia de bune cele zise de adjuncţii medicului dac Napoleon.

La o privire mai atentă, textul este abracadabrant, un adevărat ghiveci oltenesc cu iz de mult mult bitter suedez, în care autorul amestecă epoci, idei, naţii, limbi, fără nici un fel de oprelişti ştiinţifice.

După comentariile pe care le-am primit la celelalte postări anti-cotcodacice, îmi dau seama că unii cititori nu vor pricepe nimic sau chiar îşi vor întări convingerile eretice. Vorba lui Platon, atît de citat de cotcodaci cînd le convine, „Cei care sînt în stare să privească dincolo de umbrele şi minciunile propriei lor culturi nu vor fi vreodată înţeleşi, cu atît mai puţin crezuţi de către mase”.

Autorul pune egalitatea între sciţi, geţi, goţi, peste tot în lucrare, şi repetă acest lucru cu obstinaţie. Este foarte convins că demersul său este unul ştiinţific şi foarte corect – “s-a hotărât să se facă public cunoscut acest adevăr istoric de către autorul Carolus Lundius. Cu aceeasi ocazie s-au mai adăugat câteva date privind antichitătile Sveonilor, Gotilor/Getilor”. “Cei care în Tracia erau numiti Geti au fost numiti pe vremea lui Procopius [sînt doi Procopius – un comandant roman de secol 4 e.n., cînd goţii erau „în vogă” prin Balcani; şi istoricul bizantin Procopius de Cesareea în sec. 6 e.n.] Goti si în vremuri mai vechi fuseseră numiti Sciti.”De retinut acest adevăr unic si anume că Getii si Gotii au fost unul si acelasi neam si că acestia s-au mai chemat si cu numele de Sciti”.

„Dar acestia, adică Getii, nu diferă deloc de Goti decât prin nume: toti au trupul alb, pletele blond rosiatice, foarte înalti si frumosi la chip. Legile le sunt comune si nici cultul zeilor nu îi deosebeste pe unul de celălalt”. „Geografii de mai dincoace au separat Getii din vechime de Goti, fără să o vrea. Ei nu si-au dat seama că Getii sunt destul de asemănători cu Gotii”

Sună foarte fain, dar unde e dovada ?

Explicaţia o dă tot el la un moment dat – „Asadar ei sunt numiti GETAE, GOTHONES, GOTHINI, GETAR, GETTAR, JETTAR, JOTTAR, GAUTAR2, GOTAR3, ca si la indigeni, attrâ de la GA, GE, care e totuna cu GAU, GO, JO, GIO, GOJA, TERRA de la GIETA, care însemnează a naste, a dezvolta, a răspândi cu mare larghete (altii sunt de cu totul altă părere si anume că de la GAUT sau de la ATTYS, fiul râului Sangarius iubit de Cybele s-ar trage numele lor). SVIONES, SVEVI, SVIDIAR, SVIAR, SVEAR, SVIANAR s-ar trage de la Attys, de dată mai recentă; care mai este numit si ODINUS, SVIDUR, SVIUR, SVIFR, FTOLSVIDUR, SVIDUDUR, SVIDRIR, SVIDI, de la SVIDIA, însemnând a devasta prin incendii. Si se mai adaugă: SIGFADUR, SIGTHYR, SIGMUNDUR, SIGTHER, SIGTHROOR, SIGI; ba încă si GAUT, GAUTE, GAUTUR si WALGAUTUR, un ansamblu de nume administrative (de afaceri) si care se purta în acea vreme, desemnând si curaj si întelepciune si o finete încântătoare la toate popoarele învingătoare

Socot că s-a demonstrat suficient pentru a spune clar că Gotii si Getii sunt aceiasi, cei mai neînvinsi prin virtute si fapte si care mai sunt cunoscuti si sub alte nume; atât titulatura cât si orasele si popoarele le sunt comune; au subjugat multe alte popoare prin asediu, le-au adus sub stăpânirea lor. De ce? Asa cum din pământul însământat ies ierburile verzi, grâul cu tija noduroasă se înaltă zvelt la suprafata pământului cu spicele-i iesite ca dintr-un pântec, oare nu tot astfel au iesit si din Scandinavia noastră, în diferite momente ale istoriei, o grămadă imensă de colonisti si s-au răspândit, din acest pântec, în toate părtile lumii, după cum se vede? Acest lucru a fost întărit ca atare, cu mult înainte, de către Jornandes, numind aceeasi Scandinavie “o fabrică”, “un pântec al natiunilor”. De bună seamă acestia au fost Getii sau Gotii care adesea, înainte si după Christos, au colindat înarmati pământul în lung si în lat si l-au cucerit; în sustinerea tezei că acestia au plecat din Gothia sunt mai multe argumente.”

Aţi înţeles tot, da ?

Alte explicaţii savante –  „Grotius întăreste ideea că la Marea de Azov chiar si în zilele noastre sunt vii obiceiurile, limba si numele Gotilor”; „nu putine din acele cuvinte sunt absolut getice”. În secolul 17, zona Mării de Azov roia de tătari, cazaci, otomani (de care a aparţinut zona pînă în secolul 18), deci cam greu să fi găsit pe acolo goţi sau geţi…

„…marele Grotius sustine, cu totul justificat, că însăsi limba persană îsi are originile ei în vocabule getice”. Să le zică cineva şi iranienilor cui trebuie să mulţumească fiindcă pot striga azi sloganuri anti-americane şi anti-evreieşti…

Grotius (Hugo de Groot, 1583-1645, olandez, de meserie jurist, dar şi filosof, poet, dramaturg, teolog) nu călcase niciodată pe la Marea de Azov, deci şi-o fi luat informaţiile din ceva surse antice, fără să verifice realitatea din vremea sa.

Lundius este mare fan Zamolxis – „Tăbliţele cerate împreună cu celelalte manuscrise, atunci când vorbesc despre originea legilor paternale, fac referire la SAMOLSE. Despre el nu se stie foarte exact dacă a fost sau nu om si când s-a născut. Totusi, cei mai multi autori afirmă, cu cea mai mare usurintă, că s-a născut într-un loc pe Pământul Tracic”; „cele dintâi legi la Svioni [suedezi] si Goti [Geti] au fost alcătuie de Samolse”.

Geţii, adică goţii, au migrat din Scandinavia spre Balcani, după cum aţi văzut şi mai sus – „Este mult mai normal”, zice el, “ca popoarele nordice să migreze spre miazăzi. Acesta este cazul Cimbrilor, Gotilor, Vandalilor si Longobarzilor  Natiunile gotice au fost multiple si odinioară, dar sunt si astăzi. Cele mai nobile dintre toate sunt Gotii / Getii, Vandalii, Vizigotii si Gepizii care mai fuseseră numiti Sauromatii străvechi si Melanchleeni. Sunt unii care i-au numit Geti pe acestia.”

Scurtă explicaţie – cimbrii au fost germanici sau celţi; vandalii, longobarzii, gepizii au fost germanici; goţii au fost germanici, dar aveau printre ei şi elemente ne-germanice întîlnite în cale şi tîrîte după ei; geţii erau traci; sauromaţii sînt sarmaţii, de origine iraniană; melanchlenii erau triburi antice, menţionate de Herodot şi Pliniu, şi care trăiau la naiba în praznic înspre Urali şi unde e Moscova azi. De cronologie şi geografie, Lundius nu e interesat…

Un loc important în argumentarea sa, după cum s-a văzut, îl are componenta scitică – „Scitii si Getii se trag din Japhet cărora mai târziu, după Goti, li s-a spus Sueones [suedezi]; „făuritorii Italiei au fost Scitii” – la naiba, noi ştiam că daco-geţii au făurit Italia, după care s-au plictisit şi au plecat să făurească şi Dacia…

Este foarte evident că din limba geto-dacă vin toate cuvintele barbare prezente în comediile lui [un autor antic] si nu din gotica propriu-zisă, gotica fiind la rândul ei o getică ornamentată, după cum ne-o arată izvoarele vechi, Getii si Dacii fuseseră pe pământul italic cu mult înainte de întemeierea Romei si au rămas ca atare la ei acasă, la care s-au adăugat prizonierii de război – unii redusi la sclavie – de aceea si personajele-sclavi ale comediilor si eline si latine se numesc pur si simplu Davos sau Davus, Getes sau Geta”. Atîîîît !!

Informaţiile despre limbă şi alfabet sînt de-a dreptul năucitoare – „…lucru sigur este că folosirea alfabetului fonetic de către Getii din patria noastră [Suedia] datează imediat de după Potop, alfabet descoperit pe niste pietre splendide de o mărime considerabilă”. Doar o rună să-ţi mai spun…

„…limba greacă este aceeasi cu cea care a fost a vechilor Goti [Geti]. Si, ca să nu te îndoiesti de nimic, literele acestei limbi, ca si ale celorlalte de altfel, au fost luate de la Geti. Si, cel mai apropiat de spiritul meu, si ca să nu rămână nimic neclar în privinta literelor acestei limbi care toate provin de la geti – ca de altfel în cazul tuturor celorlalte alfabete, vezi ce spune Cl. Rudbeckius în Atlantice, unde acest adevăr este dovedit cu o fortă cu totul aparte”. Forţa fie cu noi cu toţi !

Mai vorbeşte despre „legile Danilor (Dacilor de Vest)”…atunci, dacii de est erau polonezii ??!!

Din nou, iesplicaţiuni ştiinfiţice – „Cu câtă claritate ni-l înfătisează Jornandes pe Deceneu ca filosof care la Strabon este numit Dekaineo. Cum trăiau concetătenii lui prin legi făcute de el, care scrise fiind s-au numit până astăzi Bellagine”. Şi în ziua de azi la fel, mda…  „Welhagen este forma contrasă – din motive de economie de limbă – a lui Welbehagen, ce vrea să însemneze “bine”, “foarte plăcut” si de fapt Bellaginele nu sunt altceva decât principiul bunului plac””. Precum am zis, din dacicul Welhagen sau Welbehagen au apărut toate legile bunului plac, atît de dragi şi azi românilor…

Şi continuă cu elogiile – „Socot că sunt suficiente si foarte clare dovezi, ba chiar străvechi, care să ne permită să afirmăm că pe vremea lui Zamolxis au existat legi scrise. Joannes Gothus, de pildă, relatează că Zamolxis, o dată întors de la Pythagora în patrie, a început să împărtăsească Getilor preceptele filosofice si legile de aur pe care el le învătase de la dascălul său”; „Jornandes, el însusi scriitor got, din respect pentru cei vechi care scriseseră istorii si anale ale Gotilor consemnează că Zamolxis si Deceneu au fost de o eruditie extraordinară si că concetătenii lor le sunt foarte recunoscători pentru legile date.” Înseamnă că nu au avut probleme cu Curtea Constituţională Daco-Getică de la Sarmizegetusa…

Din nou despre Zamolxis – „Samolse a fost cel dintâi care, cu un deosebit mestesug si-a scris legile, el care fusese sclav al lui Pythagora din Samos si s-a eliberat, a sosit la noi si comitiile formate din cetătenii strânsi lalolaltă din întregul imperiu al Sueonilor [suedezilor], au venit pentru a-l sărbători”; „a coborât în cavernă, iar acolo a constituit dreptul Sueonilor [suedezilor] pe care întregul popor îl duce mai departe la urmasi”; „Zeus care este cinstit la Goti [Geti] se dovedeste a fi unul si acelasi cu Zamolxis”; „Apollo sau Baldur pare să fie unul si acelasi cu Zamolxis”; „Asa cum s-a arătat, filosofia cea mai veche este cea a lui Zamolxis si a neamului nostru [suedez]. Omu’ are idei fixe, da’ puţine…

„Aici sunt descrise pe scurt lucruri despre imortalitatea sufletelor, în care Getii au crezut dintotdeauna (Getii, adică Gautoi, Gautar, Gothar, Gothi)”. Nimic relevant…

 

„…nu mă îndoiesc că există unii care vor socoti că ceea ce am făcut eu este mai putin corect, prin faptul că, vorbind despre începuturile legilor la Geti, mă refer în primul rând la SAMOLSE (căci asa se cuvine să fie scris numele lui); ei crezând cu tărie că eruditii nostri s-ar fi inspirat din literele grecesti, dar literele getice, fiind deja inventate si puse în uz, grecii le-au luat de la noi, conform istoriei noastre vechi si a înteleptilor nostri experimentati în literatura scriitorilor vechi”. E clar, geţii au inventat scrisul între două campanii la sud de Dunăre şi împotriva celţilor şi l-au exportat cu totul, de aceea nu găsim pe teritoriul geto-dac inscripţii în limba dacică…probabil şi tăbliţele de la Tărtăria erau păstrate în Muzeul Naţional Dacic, dar nici Decebal nu mai ştia ce e cu ele…

„…despre stilul lui SAMOLSE (deci scrierea getică a preexistat celei eline) ne stă mărturie autoritatea unor istorici antici care consemnează totul cu toată claritatea”. Probabil concluzia din paranteză aparţine ilustrei traducătoare…

Mno cam atît. Pentru cei interesaţi, daţi un „search” pe „goagle” şi veţi găsi pe undeva textul integral, mai halucinant decît realismul magic sud-american al lui Marquez, Borges, Llosa, Casares, etc, puşi toţi laolaltă.

Asta, în cazul în care nu aveţi ce lucra şi posedaţi destui nervi să lecturaţi textul unui individ probabil bine intenţionat, dar complet pe lîngă realitatea istorică.

P.S.

Alte postări anti-cotcodacice…

https://maxxyblog.wordpress.com/2012/03/16/despre-malus-dacus/

https://maxxyblog.wordpress.com/2012/03/24/despre-etnia-daca-si-onomastica-aferenta/

https://maxxyblog.wordpress.com/2012/04/20/tunelurile-dacilor/

https://maxxyblog.wordpress.com/2012/04/14/planuri-dacice/

https://maxxyblog.wordpress.com/2012/04/25/de-bello-cotcodacico-sau-despre-noul-congres-dacoman/

https://maxxyblog.wordpress.com/2012/04/02/dacomanii-aberatii-tulburate/

Spor la lectură !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Veteres Milites

Reconstituire Istorică

Hide&Seek

the good things in life

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

Johnny Shumate

Illustration

Ovidiupecican's Blog

imago mundi & speculum historiale

Tartor Ocular

...citește și dă mai departe...

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Velico Dacus

...citește și dă mai departe...

Romania lu' Omarlupino

despre Romania lu' Omarlupino

Cosmin Giurgiu

Photography by Phantom

%d bloggers like this: