…de bello cotcodacico, sau despre noul congres dacoman…

Anul acesta loveşte din nou cu putere mediatică de nestăvilit congresul dacomanilor, ‚daci’ din tribul celor mai zgomotoşi şi mai aberanţi dintre traci, Cotcodacii, adică acei ‚daci’ care simt nevoia să-şi cotcodăcească strident‚ adevărurile’ peste tot, întocmai precum găina cocoţată pe grămada de gunoi, care tocmai a făcut un ou şi vrea să convingă pe toată lumea că înainte de toţi şi toate nu a fost oul, ci găina, de la care a luat naştere restul civilizaţiei.

Cînd tocmai se terminase cu isteria ‚documentarului’ despre daci, şi aşteptam cu nerăbdare ‚documentarul’ despre ‚arhivele regale ale dacilor’, care se anunţă haotic de amuzant, am aflat cu mare veselie de subiectul congresului de anul acesta al cotcodacilor, şi anume Constantin Brîncuşi. Ce legătură are marele Brîncuşi cu civilizaţia dacă, habar n-am. Aşa că am întrebat. Şi mi s-a răspuns, de către un tip fain, dar din păcate dacoman, că Brîncuşi s-a inspirat din lucrările în piatră ale dacilor (care nu prea erau scoase la iveală pe cînd a început marele sculptor să lucreze şi era încă în ţară), şi că există moştenire şi tradiţie între daci şi Brîncuşi. Probabil dacomanii au materiale secrete, ştiute numai de ei, despre sculptura în timpul Regatului Dac, sau documente, şi piese originale, cu care să dovedească cum o parte a artei româneşti care a revoluţionat secolul 20 provine direct din …daci.

O altă duduiţă mi-a explicat ‚‚ Cursul este simplu. Brancusi s-a inspirat si a stilizat mult din traditie si…prin asta am spus TOT. Un exemplu mai accesibil sunt stalpi funerari si Pasarea Suflet. Asta ca deschidere pentru gand. :)’’. Ermetic şi atotcomprehensiv, mesajul parţial agramat (stîlpi in cazul de faţă se scrie cu doi i, în cazul că se întreabă careva care e partea agramată) m-a dus cu gîndul la ceva ce citisem mai demult, despre tradiţia stâlpilor funerari din România, veche tradiţie multimilenară dacică, bineînţeles.

Brîncuşi s-ar fi inspirat pentru Coloana Infinitului de la stîlpii funerari prezenţi în vreo două zone din ţară (Alba şi Gorj), stîlpi care, normal, sînt urmaşii stîlpilor funerari dacici !!! O întreagă livadă de cireşi pe tortul dacoman ! Iar Pasărea Măiastră ar fi inspirată din pasărea de pe respectivii stîlpi funerari. Şi dacă inspiraţia ar fi venit de la aceştia, stîlpii funerari, şi poveştile despre daci din jurul lor nu au nimic de-a face cu civilizaţia strămoşilor noştri. Izbeşte din nou lipsa crasă de orice cunoştinţe despre ritul funerar al dacilor, religia şi credinţele acestora. Dar dă bine la public.

Publicul românesc este atît de iubitor de cultură, civilizaţie şi cunoaştere încît nu va crede că aceşti stîlpi provin din alte culturi, ale migratorilor, de aceea sînt atît de prezenţi la unguri, secui, turci, tătari, cumani, sciţi…Nu s-a găsit nici măcar UN stîlp funerar în mediul dacic !! Iar în Alba localnicii spun că stîlpii sînt ‚moştenire’ de la romani. Da, romanii ăia care i-au înfrînt pe daci. Cu siguranţă, ca la celelalte ‚congrese’, va abunda de prezentări spumoase fără bază ştiinţifică, perle de negîndire şi minciuni sfruntate. Mai ales fiindcă nu există nici un istoric printre oamenii ăştia, iar istoricii ăia cu diplomă, care nu sînt de acord cu cotcodacii, sînt nişte încuiaţi şi dogmatici.

Că tot vorbeam de celelalte întruniri cotcodacice, unele au avut ca temă chestiuni într-adevăr dacice (4 din 12), altele chestiuni tangenţiale (2 din 12), iar restul au fost despre alte chestiuni – Nicolae Densusianu (notar şi avocat de meserie, a trăit între 1846-1911, şi a scris o carte tare dragă dacomanilor); Tărtăria (plăcuţele alea, şi dacă sînt originale, sînt mai vechi cu cîteva mii de ani decît dacii); Tomiris (regina massageţilor, conglomerat de triburi din Asia Centrală, care nu e clar ce erau, dar, după dovezile materiale, se pare că erau sciţi sau mai degrabă iranieni); Mihai Eminescu (geniu bucovinean de neegalat, Eminovici la naştere, 1850-1889); Mihai Viteazu (domnitor muntean, mare războinic al sfîrşitului de secol 16 şi în primul an din secolul 17, aiurea denumit de cotcodaci Malus Dacus – demontarea mitului aici https://maxxyblog.wordpress.com/2012/03/16/despre-malus-dacus/); plăcuţele de la Sinaia (pe care se zice că le-ar fi văzut vreo doi-trei oameni, dar în rest e pură mitologie în jurul lor, ca şi cum ai vorbi de unicorni, balauri, ozeneuri, clasă politică românească).

În continuarea subiectelor ‚dacice’, ar fi fain să urmeze teme de genul ‚‚Dacia Duster – 2000 de ani de tehnologie automobilistică neîntreruptă pe teritoriul României’’; ‚‚ Codexul Rohonczi – cum să inventăm limbi care nu au sens’’; ‚‚Dacia Mioveni – Campionate de fotbal în antichitate ??!!’’; ‚‚Editura Dacia – Imprimantele cu laser ale dacilor ies la lumină’’; ‚‚Banca Dacia Felix – Misterul comorilor dispărute’’; ‚‚Dacia Valent şi Dacii din Somalia’’…

Advertisements

2 responses to “…de bello cotcodacico, sau despre noul congres dacoman…

  • Cosmin Giurgiu

    Isteria documentarului despre daci nu a incetat…multi români neculturalizati si total pe dinafara cu istoria is “dacizatzi”:))) sau dintr-o data s-au trezit dimineata ca fiind DACI, asemeni PDL-izarii de acum 7-8 ani pe care ii scuipa acuma dragii nostrii “Nemtzeni” (vorba cuiva de la A3) si mai nou migratia celor scuipati spre o noua credibilitate in masa USL care tocmai se arata…sper sa-si cumpere si ei casti aniscuipat: D. Concluzie: Nemtzenii nostrii cred ca tot ce zboara se mananca si orice teorie este “Adevar Tulburator” si o iau drept credintza!

    P.S. Filmul are ca titlu dupa cum bine stiti: “Dacii – Adevaruri tulburatoare” cand insusi producatorul AFIRMA ca subiectul filmului se bazeaza pe TEORII! JENANT!

  • EU, normal, cine altcineva!

    Da-te incolo ca m-ai facut sa ma cracanez de ras. PROMIT sa nu mai citesc blogu’ asta in trafic!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Veteres Milites

Reconstituire Istorică

Hide&Seek

the good things in life

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

Johnny Shumate

Illustration

Ovidiupecican's Blog

imago mundi & speculum historiale

Tartor Ocular

...citește și dă mai departe...

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Velico Dacus

...citește și dă mai departe...

Romania lu' Omarlupino

despre Romania lu' Omarlupino

Cosmin Giurgiu

Photography by Phantom

%d bloggers like this: