…tunelurile dacilor…

Un bun prieten mi-a semnalat recent încă o gogomănie referitoare la daci şi civilizaţia lor, de care chiar şi el, dacoman pe alocuri, s-a oripilat şi a sesizat pe bună dreptate fantasmagoria textului, mai aberant decît trăznăile debitate de Săvescu şi ai lui.

Îmi amintesc că am citit textul de faţă prin anii ’90, în ceva ziar/revistă, şi am rămas profund impresionat de cele citite. A fost ciudat totuşi că nu am găsit nicăieri alte mărturii care să verifice informaţiile, pe care le credeam ţinute ascunse de public, de către autorităţile care nu vroiau să ştie lumea de ele.

După trecerea anilor, şi ceva lecturi în domeniul istoriei, mi-am dat seama cu real regret că ce citisem demult era o pură plăsmuire, frumoasă ca basm, dar jenantă ca informaţie.

Textul sună după cum urmează: (comentariile la final, pentru cei care chiar vor crede textul :D).

 

Trasee secrete si drumuri pe sub munti, folosite inca de pe vremea dacilor? O simpla legenda sau …

In fiecare zi, indiferent ca e vara, toamna, primavara sau iarna, sute de persoane vin sa traverseze zona Bucegilor. Unii vin pur si simplu pentru munte, altii vin atrasi de legendele ce cuprind intreg tinutul Bucegilor. Iar altii vin in cautarea comorilor ramase prin pesteri, din cele mai vechi timpuri, asa cum spun legendele locale. Pentru ca in zona Bucegilor trece un lant de drumuri subterane, cunoscute doar de cateva persoane, la ora actuala. In vremuri de restriste, inca din vremea dacilor, obstile trimiteau femeile si copiii aici, trimiteau comorile ce le aveau si porneau la lupta impotriva invadatorilor. Pe sub munte se poate ajunge dintr-o parte in alta a muntilor.


In anul 105 armatele romane conduse chiar de imparat, patrundeau in teritoriul dacilor, ocupind cetate dupa cetate. Era al doilea razboi si Traian era decis ca de data asta sa supuna definitiv Dacia . Din aceste considerente nu se grabea, preferind sa construiasca de fiecare data pe unde trecea cetati si castre care sa asigure spatele armatei sale.
La un moment dat, intre romani si Sarmizegetusa nu mai era nici o cetate. Cu toate astea, in munti, pe loc deschis, la intilnirea a doua piriuri, s-a dat o lupta pe viata si pe moarte intre cele doua osti. Era sfarsitul toamnei. Dacii erau condusi personal de Decebal, iar romanii de unul dintre generalii lui Traian, cel care, dupa cucerirea Daciei, urma sa devina primul guvernator al noii provincii romane. Lupta a fost ingrozitoare si a durat toata ziua. Spre seara, balanta incepuse sa incline spre romani, din cauza numarului mare de luptatori de profesie pe care ii aveau.


La un moment dat, marele preot dac, Vezina, a fost vazut cazind in lupta. Atunci dacii au inceput sa sovaie, vazind in asta un semn din partea marelui lor zeu, Zamolxis. Ca sa nu piarda de tot lupta, Decebal a dat ordin de retragere si… armatele dacilor au disparut in cateva minute ca inghitite de pamant. degeaba au trimis romanii trupe in urmarirea fugarilor. Acestea se intorceau toate cu acelasi raspuns: in fata lor nu exista nici un fel de dusman…


A urmat o pauza de cateva zile, pauza care a fost cat pe ce sa salveze soarta regatului dac. Pentru ca, profitind de ea, Decebal a realizat o lovitura care a ramas in analele razboaielor: a incercat sa mute centrul operatiunilor la sud de Dunare, pe teritoriu roman. La vremea respectiva nimeni nu a putut intelege cum, in conditiile unei ierni cumplite, cum a fost cea din 105, Decebal a ajuns, intr-un interval de timp extrem de scurt – mai putin de 2 zile – sa strabata muntii Daciei, ajungind la locul de intalnire cu aliatii sai si trecand Dunarea ca sa atace castrele romane de pe teritoriul actual al Bulgariei. Din pacate, in urma unor tradari din rindul nobililor daci, Traian a aflat secretul miscarilor rapide de trupe: Decebal s-a folosit de tunelurile subterane care traversau muntii dintr-o parte in cealalta.


Dupa batalia de la Adamclisi cand fiecare dintre aliatii infranti ai dacilor se retrageau spre locurile lor de bastina, dacii condusi de Decebal au cazut in cateva ambuscade organizate de romanii care ii asteptau in tunelurile de trecere. Neasteptindu-se la asa ceva, mare parte din trupele repliate au fost nimicite, putini fiind dacii care au ajuns din nou la Sarmizegetusa. Dupa acest atac, Traian a ordonat astuparea tunelelor pe care le descoperise. Cu toate astea, multe au ramas necunoscute de cotropitorul roman, fiind folosite mai tirziu de domnitorii romani. Asa au fost trecerile subterane din zona Bucegilor.
Cei mai populari munti ai României sunt strabatuti de la un capat la altul de treceri subterane, putini fiind cei care cunosc existenta acestora.


Despre existenta tunelurilor aveau cunostinta numai sacerdotii daci si unii nobili, acestia din urma cunoscand doar anumite treceri strategice si nu pe toate. Ducand mai departe mostenirea spirituala a inaintasilor lor, preotii daci au transmis novicilor secretele trecerilor de sub pamant, secrete preluate de preotii crestini, paznici ai comorilor spirituale si nu numai, ale acestui popor si retransmise mai departe doar calugarilor virtuosi. Pentru ca aici, in interiorul Bucegilor, exista o parte din secretul existential al nostru, al romanilor, ca popor. Pe vremea domnitorilor din dinastia Basarabilor si a celor de dupa ei, platoul Bucegilor era interzis oamenilor de rand. Acolo se antrenau ostile de elita ale domnitorului. Oare de ce, din toate locurile posibile din tara asta, domnitorii au ales ca loc de antrenament tocmai platoul Bucegilor? De ce nu un loc la cimpie, unde antrenamentul calare se putea desfasura in conditii mai bune? Simplu. Pentru ca, in vremuri de restriste, tezaurul tarii era adapostit in tunelele din zona, iar ostile aveau ca sarcina prioritara, paza comorilor. Mai mult, legendele locale vorbesc si despre existenta unui tezaur deosebit. Un tezaur acumulat si pastrat in zona de-a lungul a zeci de generatii de conducatori. Se spune ca fiecare din acestia trebuia sa sporeasca tezaurul pe durata domniei lui si nu avea voie sa foloseasca niciodata odoarele de pret din tezaurul sfant. Cei care nu au tinut cont de asta au fost loviti de un blestem cumplit, ei si familiile lor fiind risipite in vint. Se spune ca acest blestem a lovit cele doua ramuri conducatoare din familia Basarabilor, respectiv ramura Draculestilor si cea a Danestilor, multi domnitori din aceste familii murind asasinati, ei si familiile lor, pentru incercarea de a folosi tezaurul tarii in scop personal. In ultimii ani, in zona Bucegilor s-au efectuat masuratori energetice care au constatat existenta unor campuri de forta extraordinara si a unor treceri subterane care traverseaza muntii dintr-o parte in cealalta. Mai mult, aceleasi masuratori au aratat existenta a doua treceri subterane care merg din zona Bucegilor pana in apropiere de Pestera Ursilor din Carpatii Occidentali, acestea fiind intretaiate din cand in cand de diverse tunele mai mici sau mai lungi.

Ceea ce este uimitor e altceva. Privite de sus (ipotetic) aceste tuneluri nu strabat muntii haotic ci sub forma unor linii care configureaza imaginea unui lup imens, avand gura deschisa, ca atunci cand se arunca asupra prazii. Capul lupului este in Muntii Apuseni iar coada coboara pana in apropiere de Pietrosita, judetul Dambovita. Intrebarea logica este daca aceste treceri subterane au fost facute de mina omului sau daca au fost doar descoperite si folosite de oameni? Este o intrebare la care, deocamdata nu are cine sa raspunda. Poate doar misticii, care au avut curajul sa afirme ca totul a fost construit de Zamolxis atunci cand Marele Zeu a decis sa apere acest pamant sfant si pe cei ce-l locuiesc.

 

 

 

 

Mno buuuuun… fantasticul autor (habar n-am cine e) vorbeşte despre drumuri subterane care străbat Carpaţii de la un capăt la altul, şi sînt ştiute de doar unele persoane. Cînd i-am spus asta unui prieten de-al meu şofer, m-a întrebat de ce nu face statul român drumuri asfaltate în tunelurile alea, ca să se poată trece mai uşor din Ardeal în sud şi invers. Ciudat cum persoanele alea ţin secretul de atîta vreme, şi numa persoana care scrie a divulgat marele secret. Păi dacă ştia Ceauşescu de tunelurile astea, chiar că aveam autostrăzi prin ele.

Încă ceva. După 2000 de ani, tunelurile sînt intacte, neafectate de cutremure, etc.

Halucinantă, apare din negura vremii partea istorică a materialului. Prima dată, lupta dată de daci împotriva romanilor în Bucegi. În 105. Neatestată documentar în vreo sursă (da, am citit toate sursele posibile referitoare la daci şi la războaiele daco-romane), deci pură invenţie. E oricum greu de crezut că în 105 se dădeau lupte în zonă, avînd în vedere că finala se dădea cîţiva munţi mai încolo… Interesant este că, din Bucegi, romanii atacă direct Sarmizegetusa, mama ei de geografie a patriei…

Lupta descrisă are iz de basm spus la gura sobei, înduioşător şi rizibil. Dispariţia în munţi a dacilor aminteşte de Ali Baba, şi peştera care se autosigila etanş şi fără urme.

Explicaţia diversiunii moesiace e bestială, chiar dacă este mutată în timp cu 4 ani (atacul la sud de Dunăre a avut loc în iarna 101-102).

Romanii, zice textul, au folosit şi ei tunelurile, deci trebuie căutate scenele respective pe Columnă, un astfel de episod nu putea fi uitat.

Duioasă de-a dreptul şi relatarea transferului cunoştinţelor de la preoţii daci păgîni către preoţii creştini şi călugări.

Mai ştiau şi domnitorii de tuneluri. Aş fi chiar curios să ştiu de unde e informaţia cu privire la platoul Bucegilor, interzis oamenilor de rînd, şi folosit drept loc de antrenament pentru trupele române, călare !!!

Normal, e vorba şi despre un tezaur, păstrat cu maaaaaare şi muuuuultă sfinţenie, şi răzbunător pe cei care nu l-au păstrat cu destulă sfinţenie, fiindcă tezaurul avea bodyguard un blestem care lovea năprasnic. Legătura tunel – comoară – blestem e un Leitmotiv omniprezent pe glob.   

Normal, ca orice tunel care se respectă, şi aceste tuneluri dacice sînt traversate de energii ascunse, câmpuri de forţă, şi merg din Bucegi pînă în Apuseni, ramificîndu-se din loc în loc, mai mult sau…mai puţin.

Descrierea imaginii generale a tunelurilor rupe gura tîrgului: au formă de cap de lup, şi capul de lup are coadă (n-are corp)!!! Deci este un lup rocker, cu părul prins în coadă – dacă avea coc, era lupoaică… Mi-i şi imaginez pe daci, care tocmai au terminat de terasat munţii, au construit fortificaţii şi temple, i-au bătut pe celţi, romani, etc, plictisindu-se şi apucîndu-se să sape tuneluri, cu gpsu’ şi imagini din satelit, ca să iasă formă de cap de lup cu gura deschisă, şi coafura prinsă în coadă ! În cazul în care natura a făcut tunelurile , cum retoric şi cretinoid se întreabă bietul autor, avem de-a face cu o natură cu simţ artstic şi iubitoare de lupi metalişti.

‚Misticii’ (cine îs misticii ăia ??!!) afirmă (unde? cînd? cui?) că de fapt Zamolxis a construit totul (de parcă n-avea el chestii mai bune de făcut).

 

 

Sînt sigur că vor fi mulţi cei care vor crede balivernele cu tunelurile, aşa cum sînt şi cei care au răspîndit textul de mai sus pe net. Normal, e mult mai simplu să crezi decît să gîndeşti, de aceea sînt mai mulţi naivi în lumea asta decît oameni informaţi. Vorba necredinciosului, o să cred cînd o să văd !

Advertisements

9 responses to “…tunelurile dacilor…

 • Mihai Oprea

  Fain, cand afli vreun tunel din asta pe langa Cluj (preferabil intravilan), da-mi de stire sa-mi deschid o crama de vinuri acolo 🙂
  In alta ordine de idei, in jud Alba in comuna Ighiu exista o pivnita de vinuri superba (Crama Telna), construita de un nobil din familia Teleki parca; se zice ca e sapata peste un fost tunel/ascunzatoare dacica. O oarecare corelatie ar putea exista, deoarece chiar in apropiere este situl dacic de la Piatra Craivii… probabil dacii apuli au inceput sa faca o crama, si n-au putut-o termina din cauza razboaielor cu romanii…

 • maxxy

  E foarte posibil, ba chiar probabil ca fiecare fortificatzie dacica sa fi avut tuneluri (cu toate ca nu tin minte sa fi fost gasit vreunul in arheologie), la fel cum aveau cele medievale si moderne. Si despre Cluj se zice ca este brazdat de tuneluri construite in timpul prigoanei crestinilor de catre pagini, cu toate ca Imperiul Roman nu mai exista pe atunci in Transilvania, iar igratorii n-aveau treaba cu religia celor intilniti in cale. S spune chiar ca tunelurile de sub Cluj ajung pina sub Gherla, hehe. Tunelurile strategice sint o chestiune, pesterile sint alta chestiune, basmu asta cu tuneluri care strabat neintrerupt Transilvania si muntzii ei e chiar jenant. Oricum, daca strabat muntzii dintr-un capat in altul n-au forma de cap de lup, ci de fermuar. Imi aminteste de filmu ala parca al lui Kusturica, cu tuneluri care traverseaza Europa si oamenii circula cum vor prin ele dintr-o tara in alta. Niste crame din loc in loc ar fi chiar binevenite…

 • cuibus

  🙂 Poate ai dreptate, dar cu hologramele de sub Bucegi ce sunt, de ce o anumita zona e interzisa si daca treci esti omorat de militarii NATO americani care pazesc acele intrari? E cel putin curios ca al 2 punct ca si magnetism din lume care e in zona Bucegilor sa nu fie nimic…
  Nu-s cu cei care inventeaza tuneluri in forma de lup..dar ceva e acolo. Mergi si tu in zona si vezi ca esti oprit cu Kalasnikovul la o distanta apreciabila de acea intrare..de ce arheologii si istoricii nu sufla o vorba de partea asta?

 • maxxy

  eu din cite stiu (din cite am auzit de la oameni care au facut armata), in muntzii aia sint baze militare de prin perioada comunista, deci e normal sa fie pazite…la faza cu magnetismu nu ma pricep, si nush despre ce “holograme” vorbesti…oricum, de la “anomalii” magnetice sau energetice pina la basme dacice e cale lunga…sint sigur ca geologii si alti specialisti pot da explicatzii cu privire la fenomenele astea…ca or fi adevarate sau nu, nu stiu…ca e conspiratzie, nu cred, fiindca s-ar fi aflat de tunelurile astea mai devreme sau mai tirziu…

 • Sorin

  Sarim peste faptul ca oamenii habar nu au istorie.Bunaoara baga prima batalie de la Tapae din 87 cant Tetius Iulianus i-a invins pe daci (si episodul cand Vezina a simulat ca e mort pe campul de lupta in timpul bataliei) in anul 105.Nu-i o noutate din partea lor.
  Articolul avea si o Parte a 2-a (nu merita efortul cautarii articolului, am dat de el candva intamplator).Acolo, vorbind despre aceleasi tuneluri, povesteste cum armata germana a inaintat prin Transilvania in timpul primului razboi mondial.In urma luptelor de la Oituz, Marasti si Marasesti sunt respinsi si se retrag.Trupele rom^ne ii urmaresc, dar surpriza: armata germana dispare ca inghitita de pamant, iar armata rom^na nu le-a mai dat de urma germanilor.Bineinteles, asta pentru ca au folosit tunelurile dacice.

  Deci in prima parte romanii au folosit tunelurile, in a doua, la o simpla trecere prin Transilvania nu numai ca le gasesc, dar se si acomodeaza cu ele si invata sa le foloseasca tactic, pentru o retragere perfecta.Numai rom^nii habar nu au pe unde se afla nici nu le au in vreo cronica si nici nu au putut sa le foloseasca.Si bineinteles, nemtii nu ne vor da “pontul” cum si pe unde le-au gasit.

  • Sorin

   Aa, la capitolul lacune istorice uitasem sa mentionez si introducerea bataliei de la Adamclisi in 105 (eroare pomenita si in articol), deci in al doilea razboi daco-roman.Deci avem o prima batalie de la Tapae si un Adamclisi in 105.Frumos ghiveci.

   • maxxy

    Batalii fara numar sa fie !!! Oricum, lumea crede, iar aia de vin si argumenteaza contrar is niste evrei unguri si tigani vinduti conspiratiei iudeo-masonico-papale….sa nu uitam de serpilieni, annunaki si mutzunaki :))))))

 • Sorin

  “in a doua, la o simpla trecere prin Transilvania nu numai ca le gasesc,…”
  de nemti fiind vorba

 • maxxy

  Da, am auzit si eu de traznaile astea, eu stiam chiar de folosirea lor in al doilea razboi mondial, tot de catre armata germana, care din nou ar fi disparut misterios pe sub munti cu convoaie incarcate cu aur, uraniu, comori, arme secrete etc etc, iesind din tuneluri fara masini si fara nimic, totul fiind deci depozitat in adincul muntelui. Normal, nu se stie despre aceste tuneluri, autoritatile acopera tot, sri si trupe speciale pazesc muntii pe acolo etc etc…basmele cu Fat-Frumos sint mult mai credibile :)))))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Veteres Milites

Reconstituire Istorică

Hide&Seek

the good things in life

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

Johnny Shumate

Illustration

Ovidiupecican's Blog

imago mundi & speculum historiale

Tartor Ocular

...citește și dă mai departe...

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Velico Dacus

...citește și dă mai departe...

Romania lu' Omarlupino

despre Romania lu' Omarlupino

Cosmin Giurgiu

Photography by Phantom

%d bloggers like this: